Veľkonočná omša sa zmenila na peklo

NETKY.SK • 21 Apríl 2019, 12:56 • 2 min
Veľkonočná omša sa zmenila na peklo

COLOMBO - Celkom osem jednotlivých útokov sa zatiaľ v nedeľu stalo na rôznych miestach Srí Lanky, doteraz si vyžiadali najmenej 185 mŕtvych, medzi ktorými je 35 cudzincov, a ďalšie stovky zranených. Najprv behom jednej pol hodiny nastali koordinované explózie v troch katolíckych kostoloch a troch luxusných hoteloch, neskôr boli hlásené ďalšie dva útoky.

slovakia

left justify in out

Pôvodna bilancia obetí uvádzala medzi 42 až 50 mŕtvymi, neskôr agentúra DPA s odvolaním sa na políciu a zdravotníkov hovorila o asi 100 mŕtvych, počty usmrtených ale stále stúpajú. Zranených je minimálne 450. Po ohlásení ôsmeho útoku pred 15:30 miestneho času vláda vyhlásila zákaz vychádzania, na pondelok a utorok ohlásila tiež voľné dni a nechala takisto zablokovať hlavné sociálne siete. Prerušená je domáca letecká doprava, medzinárodné letisko zostáva v prevádzke.

 

Zasiahnuté boli podľa BBC hotely Shangri-La, Cinnamon Grand and Kingsbury, všetky sa nachádzajú v Colombe a ide o päťhviezdičkové zariadenia. Nie je jasné, koľko obetí bolo v hoteloch. V kostole sv. Sebestiána v Katanu severne od Colomba je podľa policajného zdroja 93 mŕtvych, v meste Batticaloa na východe Srí Lanky 27 obetí. Útok je hlásený aj z kostola sv. Antonína na predmestí Kotahena.

 

 

Srílanské médiá uvádzajú, že polícia dostala už pred desiatimi dňami informáciu o hroziacich útokoch na kresťanské ciele. Siedmy útok s dvoma obeťami sa mal odohrať neskôr v hoteli pri zoologickej záhrady Dehiwala na juhovýchodnom predmestí Colomba. Ôsma explózia je hlásená z obytného komplexu na severnom predmestí hlavného mesta. Samovražedný atentátnik tam zabil troch policajtov.

 

K zodpovednosti za útoky, vykonané na Veľkonočnú nedeľu, kedy si kresťanský svet pripomína Kristovo zmŕtvychvstanie, sa doteraz nikto neprihlásil. Bezpečnostný činiteľ, ktorý nechcel byť menovaný, ale agentúre AP povedal, že útočili samovraždení atentátnici. Srí Lanka je známa dlhodobým krvavým konfliktom medzi väčšinovými budhistickými Sinhálcami a menšinou hinduistických Tamilov. Ten prerástol vo štvrťstoročie trvajúcu občiansku vojnu, ktorá skončila v roku 2009.

 

obrazok

 

Srílanský minister financií Mangala Samaravíra na Twitteri napísal, že útoky sú zrejme "dobre koordinovaným pokusom spôsobiť vraždy, chaos a anarchiu" a že medzi obeťami je mnoho nevinných ľudí. "Mnoho ľudí bolo zranených a niektorí z nich sú v kritickom stave," povedal policajný zdroj AFP. Jedna z nemocníc v Colombe prijala 254 zranených, mimo hlavné mesto bolo hospitalizovaných 60 ľudí. Úrady vyzvali lekárov a ošetrovateľov, ktorí mali voľno, aby prišli do práce.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies