Slovenské ´neziskovky´ sa môžu uchádzať o cenu za sociálnu integráciu

NETKY.SK • 16 Október 2012, 07:37 • 2 min
Slovenské ´neziskovky´ sa môžu uchádzať o cenu za sociálnu integráciu

Slovenské ´neziskovky´ sa môžu uchádzať o cenu za sociálnu integráciu - Politika Slovenské neziskové organizácie sa môžu uchádzať o ocenenia už po druhý raz. Diskusiou pod názvom Krajina rovnaká pre všetkých včera večer (15.

slovakia

left justify in out

img

Slovenské neziskové organizácie sa môžu uchádzať o ocenenia už po druhý raz.

Diskusiou pod názvom Krajina rovnaká pre všetkých včera večer (15. októbra 2012) v bratislavskom KC Dunaj poukázali organizátori podujatia na význam Ceny Nadácie ERSTE za sociálnu integráciu. 

"Je to určitý proces, ktorý by mal smerovať k zjednoteniu spoločnosti a to bez ohľadu na to, akého je človek vierovyznania, akej farby pleti, aké má majetkové pomery," priblížila pojem sociálnej integrácie Tatiana Maková, regionálna koordinátorka Ceny Nadácie ERSTE za sociálnu integráciu 2013 v Českej republike a na Slovensku s tým, že cena je ocenením práce neziskových organizácií.

"Práce tých, ktorých častokrát nevidíme, ani nepoznáme, pretože ich tváre neplnia titulky časopisov ani bulváru, ani ich neukazujú v hlavných správach," poznamenala. "Bez ich práce by tu mnohí naši spoluobčania boli v oveľa horšej situácií, či už hovoríme o ľuďoch so zdravotným postihnutím, senioroch, deťoch, Rómoch, o ľuďoch s nejakými závislosťami," doplnila na margo ocenenia, ktoré by malo byť zároveň aj "príkladom v rámci celého regiónu strednej a východnej Európy". V projekte doteraz uspelo celkovo deväť organizácií zo Slovenska a bolo medzi 130 najlepšími spomedzi 12 krajín.

V rámci večera diskutovali na tému sociálnej integrácie Filip Vagač, splnomocnenec vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti, a zástupcovia niektorých organizácií, ktoré v predchádzajúcom ročníku boli medzi víťazmi ocenenia. Ladislav Krajčovič, člen predsedníctva Združenia na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím v SR, ktoré ocenenie získalo za advokačný projekt sebaobhajovania, v diskusii poukázal na potrebu zavedenia integrovaného vzdelávania a vytvorenia špeciálnych tried pre deti s mentálnym postihnutím. Patrik Krebs, principál Divadla bez domova, ktoré cenu získalo za prácu s ľuďmi bez domova alebo s ľuďmi s telesným postihnutím, vyzval zástupcov neziskových organizácií, aby reagovali aj na aktuálnu výzvu a zapojili sa do medzinárodného projektu.

lovenské neziskové organizácie sa môžu uchádzať o cenu už po druhýkrát

Slovenské neziskové organizácie sa môžu uchádzať o ocenenia za sociálnu integráciu už po druhý raz. Realizované projekty, ktoré pozitívne ovplyvnili životy ľudí zo znevýhodnených skupín obyvateľstva, môžu prihlásiť do nového ročníka Ceny za sociálnu integráciu 2013 prostredníctvom webovej stránky a online aplikácie do 11. novembra.

"Prihlášku majú všetky organizácie zo Slovenska možnosť vypísať v slovenčine, nemusia mať strach ani z jazykovej bariéry napriek tomu, že ide o medzinárodný projekt," uviedla pre TASR Tatiana Maková s tým, že na ocenenie je možné prihlásiť aj projekty, ktoré už boli ukončené. 

"Tam je potom potrebné uviesť, že ešte stále s príjemcami pomoci alebo s tými, ktorí boli výsledkom sociálneho impaktu, že je s nimi ešte organizácia v nejakom kontakte," dodala.

Súčasťou diskusného večera, ktorý v rámci novej výzvy pre neziskové organizácie pripravila Nadácia ERSTE, bolo 30-minútové predstavenie Kuca paca v podaní Divadla bez domova.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies