Košice sa stanú cez víkend dejiskom medzinárodnej leteckej šou

NETKY.SK • 30 August 2023, 20:00 • 2 min
Košice sa stanú cez víkend dejiskom medzinárodnej leteckej šou

Vzdušnú akrobaciu, moderné aj historické stroje či rôzne sprievodné atrakcie prinesie ďalší ročník Leteckých dní Košického kraja, ktorý sa na košickom letisku uskutoční najbližší víkend (2. - 3. 9.). TASR o tom informovala Krajská organizácia cestovného ruchu Košice Región Turizmus (KRT). Podujatie prinesie viacero noviniek.

slovakia

left justify in out

Jednou z nich budú americké výcvikové lietadlá T-6 Harvard. Pútavé bude podľa organizátorov aj lietadlo L-39 Albatros. Slovenská letecká elita ukáže svoje umenie na lietadlách L-29 Delfín. Z Maďarska sa zas predstavia Zoltán Veres na lietadle MXS a Gyula Vári predvedie svoje kúsky na YAK-52 a YAK-55. Každoročne sa do Košíc vracia aj poľský pilot Lukasz Czepiela, ktorý je známy svojimi odvážnymi prvkami. Airshow tiež ponúkne jazdu dvoch lietadiel MIG 15 a vystúpenie domácej letky napodobňujúcej letecké boje z druhej svetovej vojny. Okrem vzdušných vystúpení pripravili aj program na zemi. "Silové zložky Hasičského záchranného zboru a okresné riaditeľstvo Policajného zboru ukážu svoje schopnosti a predvedú aj simulovaný prepad letiska. Návštevníci si budú môcť pozrieť stánok Leteckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach a v stánku strojníckej fakulty návštevníkov zasvätia do tajov vodíkových technológií a nízkotlakého uskladnenia vodíka, aj s ukážkou dopravných prostriedkov na vodíkový pohon. Pre milovníkov rýchlosti nebudú chýbať pretekárske formuly a super 'quadkolka'," spresnil hlavný organizátor Matúš Ondáš. Súčasťou podujatia budú napríklad i kolotoče, nafukovacie atrakcie, gastrozóna aj bubnová show. Podľa výkonnej riaditeľky KRT Lenky Vargovej Jurkovej toto podujatie láka návštevníkov nielen z celého Slovenska, ale aj zo zahraničia. "Pravidelné účasti svetoznámych pilotov zase preukazujú atraktívnosť podujatia aj pre medzinárodnú akrobatickú komunitu," povedala. Význam podujatia v medzinárodnom kontexte rastie aj podľa predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka. "Už niekoľko rokov po sebe ide o adrenalínové vzdušné vystúpenia, no hlavne o živé diskusie návštevníkov s pilotmi aj akrobatmi," dodal. Letecké podujatie pripravil Košický aeroklub s podporou KSK a jeho dotačného programu Terra Incognita. Organizátori pre záujemcov ponúkajú aj živé vysielanie prostredníctvom webovej stránky podujatia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies