Slovenské escape rooms nie sú bezpečné, rozdávali sa pokuty

NETKY.SK • 17 Júl 2019, 14:04 • 2 min
Slovenské escape rooms nie sú bezpečné, rozdávali sa pokuty

BRATISLAVA - Hasiči kontrolovali niekoľko prevádzok takzvaných escape rooms, resp. únikových miestností, ktoré sú obľúbenou zábavnou atrakciou pre mnohých ľudí. Podstatou hry je pomocou rôznych indícií uniknúť z uzavretej miestnosti za čo najkratší čas. Objavili tu však viaceré bezpečnostné nedostatky.

slovakia

left justify in out

Po ragédií, ktorá sa začiatkom roka stala v poľskom Koszaline a spôsobila tragickú smrť piatich mladých dievčat v ohni, sa začali v mnohých krajinách prísne kontroly escape rooms.

 

img

 

Hasiči počas jarných kontrol prevádzok únikových miestností (tzv. escape rooms) na Slovensku zistili 106 nedostatkov. V troch prípadoch uložili pokutu. Zistilo sa, že iba približne každá desiata úniková miestnosť na Slovensku je vybavená prenosným hasiacim prístrojom, núdzovým osvetlením, požiarnym uzáverom, hadicovým zariadením a elektrickým požiarnym systémom.

 

HaZZ vykonal počas jari 48 komplexných protipožiarnych kontrol prevádzok escape rooms na celom území Slovenska. Hasiči zaevidovali 106 organizačných alebo technických nedostatkov a uložili právnickým osobám tri pokuty v celkovej výške 700 eur, z toho dve v Prešovskom a jednu v Košickom kraji.

 

img

 

Kontroly ukázali, že v niektorých escape rooms sa počas hry používal otvorený oheň v blízkosti horľavých materiálov. "Zároveň všetky kontrolované únikové miestnosti sídlia v budovách pôvodne určených na iné účely, pričom takmer 90 percent prevádzok neinformovalo o zmene využitia objektu stavebný úrad," priblížila Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

 

Hasiči odporučili prevádzkovateľom únikových miestností zavedenie viacerých opatrení. Escape rooms majú byť zabezpečené dvomi únikovými východmi, monitorované kamerovým systémom a tiež by v nich mal platiť zákaz používania otvoreného ohňa.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies