Pašovanie cez hranice neutícha ani počas dovolenkovej sezóny

NETKY.SK • 22 Júl 2019, 18:09 • 2 min
Pašovanie cez hranice neutícha ani počas dovolenkovej sezóny

BRATISLAVA - Pokusy o pašovanie cez hranice neutíchajú ani cez dovolenkovú sezónu. Na slovensko–ukrajinskej hranici odhalili príslušníci finančnej správy počas leta nelegálny dovoz cigariet už vo vyše 100 prípadoch.

slovakia

left justify in out

Z toho v nových úkrytoch, napríklad v pivových sudoch. Zakázané pesticídy objavili v autobuse. O tom informovala hovorkyňa Colného úradu Michalovce Klára Baloghová.

Príslušníci finančnej správy na východnej hranici odhalili od 1. do 21. júla nelegálny dovoz cigariet a tabakových výrobkov zatiaľ v 102 prípadoch. Išlo spolu o 102 936 kusov cigariet, pri ktorých finančný únik na cle a daniach predstavuje 64 737 eur. V dvoch prípadoch odhalili príslušníci finančnej správy na colnom hraničnom priechode Vyšné Nemecké nové úkryty.

 

"Napríklad vodič v osobnej doprave deklaroval dovoz len jedného litra alkoholických nápojov a 40 kusov cigariet a neobchodného tovaru pre osobnú potrebu v hodnote do 300 eur, ktoré si cestujúci môže legálne doviezť z tretích krajín s oslobodením od cla a daní. Pri colnej kontrole však odhalili nelegálny dovoz 21 600 kusov cigariet bez platnej kontrolnej známky. Finančný únik v tomto prípade predstavuje 13 170 eur," uviedla Baloghová v tlačovej správe.

Ako ďalej informuje hovorkyňa colného úradu, uplynulý víkend zase iný vodič v osobnej doprave, občan Ukrajiny, dovážal štyri pivové sudy. Vozidlo skontrolovali inšpekčným skenovacím systémom, ktoré potvrdilo podozrenie, že sa v ňom môže nachádzať aj nelegálny tovar.

 

Príslušníci finančnej správy vozidlo aj pivné sudy dôkladne skontrolovali, pričom odhalili nelegálny dovoz 28 000 kusov cigariet bez platnej kontrolnej známky. Finančný únik v tomto prípade predstavuje 17 360 eur.

 

img


Ďalšiu nelegálnu prepravu zachytili dnes. Cez colný hraničný priechod Vyšné Nemecké vstupoval na Slovensko autobus pravidelnej linky Užhorod – Košice s ukrajinskými evidenčnými číslami.

 

Vodič nedeklaroval dovoz žiadneho tovaru. "Pri colnej kontrole batožinového priestoru zistili, že sa v ňom nachádzajú aj pesticídy. Pritom dovoz prípravkov na ochranu rastlín z tretích krajín pre osobnú spotrebu je zakázaný. V autobuse sa nachádzalo 150 litrov postrekovej látky v obchodných baleniach jeden až päť litrov a ďalších 400 kg v obchodných baleniach 250 g až 1 kg. Prípad odovzdali vyšetrovateľovi Kriminálneho úradu finančnej správy v spolupráci s Ústredným kontrolným a skúšobným ústavom poľnohospodárskym (ÚKSÚP)," vysvetlila Baloghová. Cestujúcich na miesto určenia prepravil iný autobus, ktorý zabezpečil prepravca z Ukrajiny.

Na územie SR je povolené dovážať len také prípravky na ochranu rastlín, ktoré sú registrované ÚKSÚP-om. Zoznam registrovaných prípravkov na ochranu rastlín a iných prípravkov vychádza každoročne vo Vestníku ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka a je tiež uverejnený na https://web.uksup.agroinstitut.sk/.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies