Lídri EÚ absolvujú v Egypte historicky prvý summit s Ligou arabských štátov

NETKY.SK • 25 Február 2019, 06:21 • 2 min
Lídri EÚ absolvujú v Egypte historicky prvý summit s Ligou arabských štátov

ŠARM AŠ-ŠAJCH - Lídri Európskej únie a Ligy arabských štátov (LAŠ) sa v nedeľu - na úvod dvojdňového summitu v egyptskom Šarm aš-Šajchu - dohodli na posilnení spolupráce v boji proti terorizmu a nelegálnej migrácii.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra AP, podľa ktorej má historicky prvý summit EÚ-LAŠ veľký symbolický význam, ale zrejme prinesie len málo konkrétnych výsledkov.

 

Na summite v letovisku Šarm aš-Šajch, ležiacom na najjužnejšom výbežku Sinajského polostrova, sa zúčastňujú zástupcovia takmer 50 krajín. Podujatie sprevádzajú prísne bezpečnostné opatrenia.

 

img

 

Rokovania lídrov v nedeľu oficiálne otvoril egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí, ktorý hovoril o vzájomnej zhode a spolupráci medzi oboma zoskupeniami.

 

Agentúra AP však pripomenula ťažkosti, ktoré v posledných týždňoch sprevádzali prípravu spoločného vyhlásenia EÚ a LAŠ. Maďarsko malo výhrady voči jeho časti týkajúcej sa migrácie; práce na dokumente preto ešte stále pokračujú. Niektorí účastníci summitu však označujú za úspech už len samotnú skutočnosť, že lídri oboch zoskupení si po prvý raz sadli k jednému rokovaciemu stolu. "Toto stretnutie vysiela odkaz," povedal novinárom predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. V podobnom zmysle sa vyjadrila aj šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová, podľa ktorej je len samotné konanie summitu určitým výsledkom.

 

img

 

Lídri budú podľa očakávaní hovoriť o konfliktov v Sýrii a Jemene, či o zablokovanom mierovom procese medzi Izraelom a Palestínčanmi. Hlavným ťažiskom summitu má byť problematika migrácie. EÚ by chcela presvedčiť prezidenta Sísího, aby egyptská pobrežná stráž zachytávala migrantov, ktorí sa vydávajú na cestu do Európy zo susednej Líbye, a privážala ich späť na africké pobrežie. EÚ by výmenou za to podporila Sísího režim a utlmila by svoju kritiku porušovania ľudských práv v Egypte.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies