Umelá inteligencia a jej nepriaznivý vplyv na ľudí

NETKY.SK • 8 September 2023, 14:30 • 2 min
Umelá inteligencia a jej nepriaznivý vplyv na ľudí

Rovnako ako všetky technologické inovácie, aj umelá inteligencia (UI) prináša so sebou svoje výhody, ale aj nevýhody.

slovakia

left justify in out

Je dôležité vedieť, že UI môže ovplyvňovať našu spoločnosť a životy ľudí negatívnym spôsobom. V tomto článku sa pozrieme na niektoré z týchto nepriaznivých vplyvov a na to, ako sa s nimi môžeme vysporiadať.
1. Strata pracovných príležitostí
Jedným z najväčších obáv týkajúcich sa umelé inteligencie je strata pracovných miest. Automatizácia a strojové učenie môžu nahradiť ľudskú prácu v niektorých odvetviach, čo môže mať vážne dôsledky pre zamestnanosť. Ľudia, ktorí stratia prácu kvôli UI, sa môžu cítiť bezmocní a neistí ohľadom svojej budúcnosti.
2. Ovládanie správania a rozhodovania
UI je schopná zbierať obrovské množstvo údajov o našom správaní a preferenciách. To jej umožňuje personalizovať reklamy a obsah, ktorý nám zobrazuje. Aj keď to môže byť užitočné pre niektorých ľudí, existuje riziko, že UI môže vytvárať filtre bubliny, kde sme vystavení iba informáciám a názorom, ktoré potvrdzujú naše existujúce postoje. To môže viesť k polarizácii a zhoršeniu sociálneho dialógu.
3. Porušovanie súkromia
Zbieranie a analýza dát umožňuje UI poznať veľké množstvo informácií o nás. Tieto informácie zahŕňajú naše osobné údaje, nákupné návyky, polohu a iné. Existuje riziko, že tieto údaje môžu byť zneužité, čo môže ohroziť naše súkromie a bezpečnosť.

4. Závislosť na technológii
S nárastom umelé inteligencie sa stávame čoraz viac závislými od technológie. Môžeme stratiť schopnosti, ktoré sme kedysi potrebovali pre bežný život, pretože UI často nahradzuje určité úlohy. To môže viesť k tomu, že sa staneme zraniteľnými v prípade zlyhania technológie.
5. Etické otázky
Umelá inteligencia prináša aj zložité etické otázky. Ako by mala byť použitá v vojenských konfliktoch? Ako sa správať k rozhodnutiam UI, ktoré môžu mať životne dôležité následky? Tieto otázky vyžadujú hlbokú reflexiu a diskusiu.
Čo môžeme urobiť
Aj keď má umelá inteligencia potenciál priniesť mnoho pozitívnych zmien do nášho sveta, je dôležité byť kritickými a zodpovednými voči jej vplyvu. Len týmto spôsobom môžeme zabezpečiť, že budeme mať kontrolu nad technológiou, a nie naopak.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Monika
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies