Biden odmieta ustúpiť Číne, čínsky líder mu opäť zopakoval svoje varovanie

NETKY.SK • 29 Júl 2022, 06:00 • 2 min
Biden odmieta ustúpiť Číne, čínsky líder mu opäť zopakoval svoje varovanie

PEKING/ WASHINGTON - Telefonát medzi prezidentmi trval viac ako dve hodiny, veľa zmien však nepriniesol.

slovakia

left justify in out

Úrad amerického prezidenta uviedol, že tento telefonát bol súčasťou snáh súčasnej administratívy o prehĺbenie komunikácie s Pekingom a vydiskutovanie si rozličných pozícií. Prezidenti podľa vyhlásenia debatovali o viacerých otázkach v bilaterálnych vzťahoch, ako aj o regionálnych a globálnych témach.

 

Poverili svoje tímy, aby nadviazali na tento rozhovor, predovšetkým v oblasti klimatickej zmeny a ochrany zdravia," píše sa vo vyhlásení Bieleho domu.

 

Prečítajte si aj: Stojí za odchodom poslanca Juraja Krúpu z OĽaNO mafia? A kto si to myslí?

 

img

 

Obe krajiny sa však opäť nepohodli na téme Taiwanu, ani jeden z lídrov nechce ustúpiť. Americký prezident Joe Biden povedal počas štvrtkového telefonátu čínskemu lídrovi Si Ťin-Pchingovi, že pozícia Spojených štátov ohľadne Taiwanu sa nezmenila a Washington je naďalej proti jednostranným snahám zmeniť status quo alebo podkopať mier a stabilitu v Taiwanskom prielive". Informuje o tom TASR na základe vyhlásenia Bieleho domu.


img

 

Si Ťin-pching predtým povedal čínskym médiám, že s Bidenom mali „hlboký a otvorený" rozhovor, počas ktorého varoval Spojené štáty, aby sa v prípade Taiwanu „nezahrávali s ohňom" a pridŕžali sa politiky jednotnej Číny. V tejto súvislosti zdôraznil, že Peking je rozhodne proti nezávislosti Taiwanu a vmiešavaniu sa cudzích krajín do tejto záležitosti.


Mohlo by vás zaujímať: Zelenskyj: „Ukrajina je jediný hrdinský národ v Európe."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona