Šéf Organizácie Spojených národov považuje globálne klimatické záväzky za žalostne nedostatočné

NETKY.SK • 28 Október 2022, 09:21 • 2 min
Šéf Organizácie Spojených národov považuje globálne klimatické záväzky za žalostne nedostatočné

NEW YORK - Generálny tajomník OSN António Guterres vo štvrtok vyhlásil, že ak ciele v oblasti uhlíkovej neutrality nie sú podporované činmi, sú zbytočné. Svet si podľa neho už nemôže dovoliť predstierať, že v tomto smere niečo robí. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

slovakia

left justify in out

"Záväzky dosiahnuť uhlíkovú neutralitu nemajú žiadny význam bez plánov, politík a príslušných krokov, ktoré by ich podporili," uviedol Guterres vo videu pri príležitosti zverejnenia výročnej správy Programu pre životné prostredie (UNEP). Globálne a národné klimatické záväzky šéf OSN označil za žalostne nedostatočné. "Inými slovami, smerujeme ku globálnej katastrofe," varoval necelé dva týždne pred začiatkom klimatického summitu OSN (COP27) v Egypte. "Náš svet si nemôže dovoliť žiadny ďalší greenwashing," zdôraznil Guterres. Tento pojem sa používa na označenie falošného predstierania opatrení v prospech životného prostredia. Tisíce spoločností oznámili ciele v oblasti uhlíkovej neutrality, no mnohé z nich sú podozrivé alebo dokonca otvorene obvinené z nedodržania svojich záväzkov, píše AFP. OSN v správe zverejnenej v stredu uviedla, že súčasné klimatické záväzky krajín ani zďaleka neobmedzia nárast globálnej teploty na 1,5 stupňa Celzia a planétu už aj tak nivočenú záplavami, vlnami horúčav a búrkami privedú ku katastrofickému otepleniu. Kombinované záväzky takmer 200 krajín môžu obmedziť globálne otepľovanie do konca storočia len o približne 2,5 stupňa Celzia. Zďaleka to nepostačuje na naplnenie cieľov parížskej klimatickej dohody. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies