Slovenské elektrárne dnes ukončili testovanie na treťom nováckom bloku

NETKY.SK • 28 Február 2017, 13:15 • 2 min
Slovenské elektrárne dnes ukončili testovanie na treťom nováckom bloku

BRATISLAVA - Testovanie prevádzky na treťom bloku Elektrárne Nováky je už minulosťou. Slovenské elektrárne totiž v utorok v súlade s harmonogramom schváleným v novembri minulého roku ukončili prevádzkový pokus.

slovakia

left justify in out

„Vykonané emisné merania a monitoring spalín budú slúžiť ako podklad pre detailnú analýzu investičných a prevádzkových nákladov zameranú na posúdenie možnosti vzniku takzvanej náhradnej spaľovacej jednotky, ktorá by sa používala v prípade výpadku alebo odstavenia prvého a druhého bloku,“ informovali Slovenské elektrárne.

Slovenský dominantný výrobca elektriny si je vedomý, že prípadné vytvorenie náhradnej spaľovacej jednotky bude môcť byť realizované iba na základe príslušných rozhodnutí orgánov na úseku ochrany životného prostredia a pri plnení emisných limitov. Testovanie prevádzky na treťom bloku realizovali Hornonitrianske bane Prievidza. Generálny riaditeľ hornonitrianských baní Peter Čičmanec tvrdil, že blok majú k dispozícii len na prevádzkovú skúšku na štyri mesiace s cieľom hľadať náhradný prevádzkový zdroj, ktorý by plnil emisné limity Európskej únie.

Už koncom minulého roka opozičná strana SaS podala v súvislosti s prevádzkou tretieho bloku elektrárne v Novákoch trestné oznámenie pre negatívny vplyv na zdravie ľudí a životné prostredie, ktoré malo so sebou spaľovanie uhlia v bloku B3 prinášať. Podľa jej poslancov bolo testovanie bez potrebných osvedčení. Podľa SaS bol tretí blok opäť v prevádzke, aj keď nikdy nesplnil a neplnil nové emisné limity, nebola na ňom vykonaná žiadna úprava, k jeho opätovnému spusteniu nebolo žiadne konanie a neexistujú povolenia.

Premiér Robert Fico označil aktivity strany SaS zamerané proti prevádzke tretieho bloku nováckej tepelnej elektrárne za útok proti baníctvu na Slovensku. Išlo podľa neho o politicky cielený útok so zámerom vytvoriť v spoločnosti sociálne napätie.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies