Boh ju vyliečil z anorexie

NETKY.SK • 18 Máj 2020, 06:53 • 2 min
Boh ju vyliečil z anorexie

Najhoršia bolesť je taká, o ktorú sa nie je s kým podeliť. Nedá sa pokrájať na kúsky, jednoducho sa bez požutia prehltne. Než si to ktokoľvek všimne, stane sa súčasťou niečej existencie.

slovakia

left justify in out

Dvojitý život
Tak sa to začína. Ako prvá sa ohlási osamelosť. Za ňou sa priplazí vina a predstieranie je už len dôsledok. Niekto predstiera, že je šťastný, hoci v skutočnosti sa tomu ani nepriblížil. Niekto iný sa tvári, že nemá problém, aj keď ho má a je taký veľký, že by sa nedal vložiť do cestovného kufra, nemohol by sa zazipsovať a odniesť niekam ďaleko. Žiť dvojito je únavné. A posledné štádium? To sa odohrá v sekunde, keď sa vnútro pýta rovnakú otázku a opakuje ju, akoby sa prehrávala poškriabaná platňa.
Kto vlastne som?

 

Nemohla to vydržať
Dievča sa narodilo, rástlo, dospievalo. A istého rána sa zobudilo a uvedomilo si, že nie je spokojné. Hľadalo príčinu, nekonečne veľakrát si prezeralo svoj odraz v zrkadle. Nakoniec dospelo k záveru, že na vine je jeho telo. Keby bolo o niečo krajšie, tá nespokojnosť by sa vyparila. Keby bolo štíhlejšie, znovu by sa naučilo smiať. Skúsilo teda urobiť nejaké zmeny v stravovaní. A čoskoro sa k dievčine nasťahovala choroba. Volá sa to anorexia.

 

Vina a zasa len vina
Dievča zoštíhlelo, ale nijaký člen v rodine neprisudzoval pokles váhy ochoreniu. A ono by sa nepriznalo, neuveriteľne sa odsudzovalo. Že je to zlé, to jej, mladej a rozumnej, nebolo nutné vysvetľovať, vedela to. Ale tá bolesť bola čím ďalej väčšia. Neznesiteľne kruto trpela. Neskôr objavila ďalší spôsob uvoľňovania. Postupne si telo zraňovala. Zámerne a vedome si ubližovala, pretože telesné nepohodlie ju aspoň na dobu určitú odpútalo od toho duševného. A, ako inak, zdôveriť sa nezdôverila. Hanbila sa.

 

Boh to vidí inak
Svitlo však na lepší začiatok. Raz sa posadila k televízii a prepínala z jedného programu na druhý. Natrafila na vysielanú kázeň, v ktorej rečník zápalito vravel o Bohu. Hovoril, že je milujúci, že neodsudzuje, že odpúšťa a v Ňom sa nachádza skutočná identita. Kazateľ tiež povzbudzoval k tomu, aby sa nežilo v predstieraní, pretože úprimnosť je kľúč, ktorý otvára dvere slobode.

 

Dievča zvádzalo neviditeľný boj, ale posolstvo ho hlboko poznačilo. Postavilo sa a s vypätím síl konečne odstránilo klamstvo. V rodine vysvitlo, čo ho zožiera.

 

Pomáha
V súčasnosti je dievčina nielen vyliečená, ale navyše nezatajuje skúsenosť, dáva ňou na známosť, že uzdravenie je možné. Otvorene a priamo rozpráva o všetkom, je nápomocná a venuje sa takým, medzi aké kedysi patrila aj ona. Ďakuje Bohu, že ju naučil žiť, milovať a prijať samu seba.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies