Zirkóny zneutralizujú americký riadiaci raketový systém v Európe za päť minút, tvrdia odborníci

NETKY.SK • 22 Február 2019, 11:59 • 2 min
Zirkóny zneutralizujú americký riadiaci raketový systém v Európe za päť minút, tvrdia odborníci

MOSKVA - Ruské vojnové lode a ponorky vybavené hypersonickými raketami „Zirkón“, budú môcť na území USA do piatich minút zničiť kľúčové prvky riadenia vrátane rakiet, ktoré môžu byť nasadené v Európe. Povedal novinárom kontraadmirál, kandidát na technické vedy Vsevolod Khmyrov.

slovakia

left justify in out

Riadenie komplexov, ktoré môžu USA nasadiť v Európe po odstúpení od Zmluvy o odstránení rakiet s miernym a krátkodobým dosahom, sa bude vykonávať z rozhodovacích centier, ktoré sa nachádzajú na území Ameriky. Okrem toho prítomnosť Zirkónov nielenže vytvorí hrozbu pre rakety v Európe, ale „zabezpečí porážku“ rozhodovacích centier, kľúčových prvkov systému riadenia.

 

Kontraadmirál vysvetlil, že ak sa ponorka alebo povrchová loď zo zbraňami „Zirkón“ nachádza vo vzdialenosti 500 kilometrov od pobrežia, rakety do piatich minút zasiahnu pobrežné pásmo.

 

Khmyrov poznamenal, že počas týchto pár minút je prinajlepšom možné zaznamenať rakety letiace k cieľu, ale nie zachytiť ich. Povedal, že hypersonický systém, akým je Zirkón, môže prakticky „zablokovať“ akúkoľvek protiraketovú obranu a systém protivzdušnej obrany a dodal, že proti nej neexistuje žiadna ochrana.

 

Lode a ponorky so Zirkónmi, ktoré vykonávajú službu vo východnom pásme Tichého oceánu a v západnom Atlantiku, môžu niesť asi 40 rakiet.

 

Ruský prezident Vladimír Putin hovoril o Zirkone aj vo svojom prejave Federálnemu zhromaždeniu. Podľa neho je hypersonická raketa schopná vyvinúť rýchlosť okolo deväť (machov) otočiek, vďaka čomu môže jej dosah presiahnuť 1000 kilometrov. Ruský prezident poznamenal, že Zirkón môže zničiť morské aj pozemné ciele.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies