Slovenka skúma lávové tunely, na Mesiaci by z nich mohli byť základne pre ľudí

NETKY.SK • 18 Jún 2020, 11:04 • 2 min
Slovenka skúma lávové tunely, na Mesiaci by z nich mohli byť základne pre ľudí

BRATISLAVA – Slovenská astrobiologička Michaela Musilová organizuje a vedie na Havaji simulované vesmírne misie, ktoré majú pripraviť ľudí a technológiu na to, aby sme raz mohli žiť a pracovať na Mesiaci a Marse.

slovakia

left justify in out

 

Momentálne je riaditeľkou stanice HI-SEAS na Havaji a misie vedie v spolupráci s NASA, Európskou vesmírnou agentúrou (ESA) a ďalšími organizáciami z celého sveta.

 

Raz možno budeme môcť žiť na mesiaci

„Cieľom misií je pripraviť ľudí a technológiu na to, aby sme raz mohli žiť a pracovať na Mesiaci a Marse. Počas misií robíme rôznorodý výskum, ako pestovanie rastlín v simulovaných vesmírnych podmienkach, a skúmame lávové tunely, pretože v podobných tuneloch na Marse by aj dnes mohol existovať život. Na Mesiaci by sme zas v takých tuneloch mohli postaviť prvé základne pre ľudí,“ priblížila Musilová.

 

Pracuje pre organizáciu International MoonBase Alliance, ktorá by chcela postaviť jednu z prvých základni na Mesiaci použitím poznatkov z misií.

 

Otestovali aj slovenského rovera

„Na misiách testujeme aj robotov a robotické vozítka, aby sme vedeli, či nám počas vesmírnych misií budú užitočné. Napríklad tento rok sme na misiách otestovali slovenského rovera Androver I od firmy RoboTech Vision,“ priblížila Musilová, ktorá pracuje aj ako hosťujúca profesorka na Ústave robotiky a kybernetiky na Fakulte elektrotechniky a informatiky STU v Bratislave a na International Space University (ISU) v Štrasburgu. Je tiež podpredsedníčkou Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity (SOSA).

 

Musilová by svojím pôsobením chcela prispieť k tomu, aby sa Slovensku viac darilo vo vesmírnom sektore. „A aby sme čím skôr mohli mať ďalšieho astronauta alebo astronautku. Najradšej by som bola jednou z nich a naďalej sa budem snažiť o to, aby som vo vesmírne mohla robiť výskum ako astronautka. Ak sa mi to nepodarí, tak aspoň spravím všetko pre to, aby sa to podarilo niekomu inému zo Slovenska,“ doplnila.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies