Demokrati: "Fico chce ukradnúť naše budúce dôchodky. Nedovolíme mu to"

NETKY.SK • 16 August 2023, 14:28 • 2 min
Demokrati: "Fico chce ukradnúť naše budúce dôchodky. Nedovolíme mu to"

BRATISLAVA - Robert Fico používa druhý pilier ako pokladničku na financovanie svojich populistických návrhov, ktorými si “kupuje” voličov. Vyhlásil expert strany Demokrati na sociálnu a daňovú politiku Jozef Mihál. Podľa neho Fico častými zmenami pravidiel vyťahoval z 2. piliera peniaze na financovanie svojich sociálnych balíkov, kvôli čomu sporitelia prišli o významnú časť dôchodkov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

 Mihál upozorňuje, že ak sa Fico dostane k moci, opäť sa pokúsi siahnuť ľuďom na úspory. Demokrati na tlačovej besede ďalej predstavili svoje návrhy na zmeny v dôchodkovom systéme tak, aby dôchodky boli vyššie, spravodlivejšie a aby systém bol stabilný. Volebná líderka Demokratov Andrea Letanovská povedala, že strana ponúka voličom silný, odborný tím, ktorý je odhodlaní bojovať aj za to, aby Fico nemohol po septembri siahnuť na budúce dôchodky.

“Robert Fico na financovanie svojich sociálnych politík pravidelne využíva úspory 1,8 mil. ľudí, ktorí sú v druhom dôchodkovom pilieri. Druhý pilier otvoril a vyháňal z neho ľudí už 4-krát. Príkladom negatívneho zásahu do druhého piliera bol rok 2009, kedy Robert Fico zaviedol garancie do všetkých dôchodkových fondov. Správcovské spoločnosti boli prinútené investovať veľmi konzervatívne, čo znamenalo rapídne zníženie výnosov. V roku 2012 Robert Fico znížil príspevky sporiteľov do druhého piliera na menej než polovicu, čo v praxi znamená, že ak máte dnes v druhom pilieri povedzme 15 000 eur, mohli ste tam mať 30.000 eur, ale nemáte, poďakujte sa Ficovi,” uviedol Jozef Mihál s tým, že pri poslednom otvorení druhého pilieria získal Fico od sporiteľov 578 mil. eur. 

 

Demokrati navrhujú presadiť Ústavný zákon o primeranom hmotnom zabezpečení v starobe, ktorý bude zabezpečovať stabilitu financovania a udržateľnosť dôchodkového systému. Ďalej bude tento zákon obsahovať garanciu nezdaniteľnosti dôchodkov, primeranú výšku príspevkov za poistencov štátu a dotácií od štátu v prvom pilieri, určovanie veku odchodu do dôchodku na základe strednej doby dožitia, ale aj vylepšený systém valorizácie. “Zavedieme tzv. švajčiarsky model valorizácie dôchodkov. Dôchodky sa tak budú valorizovať 2-krát ročne na základe priemeru rastu inflácie a priemernej mzdy. Vždy však minimálne o rast inflácie. Tento systém zabezpečí vyšší a spravodlivejší rast dôchodkov a bude pravidelne zvyšovať životnú úroveň seniorom,” vyhlásil Jozef Mihál.

Mihál pripomenul, že samozvaní sociálni demokrati sa radi chvália pomocou dôchodcom, no za 12 rokov vo vláde im dôchodky zvyšovali len mizerne. “V poslednej dobe pozorujem, ako sa Erik Tomáš chváli na sociálnych sieťach, že vďaka nemu sa tento rok mimoriadne valorizujú dôchodky. Okrem toho, že sa chváli cudzím perím, mal by sa skôr hanbiť. Vezmime si príklad pani Milady, ktorá išla do dôchodku v roku 2012 a dostala dôchodok 450 eur. Od roku 2012 do roku 2020, keď bol pri kormidle SMER a Erik Tomáš, pani Milade zvýšili dôchodok celkovo len o 71 eur na 521 eur. Ak by od roku 2012 platil nami navrhovaný systém valorizácie, pani Milada by v roku 2020 poberala dôchodok vo výške 634 eur,” vysvetlil Jozef Mihál.

 

Volebná líderka strany Andrea Letanovská hovorí, že Demokrati sú odhodlaní bojovať proti návratu kradnutia a konfliktov do našej krajiny. “Hovoríme, že demokratické strany majú predstaviť reálnu a odbornú alternatívu pre demokratických voličov, pretože inak sa vráti SMER a HLAS a tí zničia našu krajinu. Ľudia ešte nezabudli ako SMER vydrancoval zdravotníctvo. Ja si veľmi dobre pamätám predražené CT a 30-40% provízie. Vytunelované zdravotníctvo uviazlo na 10 rokov. Dnes vám Jozef Mihál zas ukázal, ako Robert Fico plánuje zničiť naše úspory v 2. pilieri. My sme odhodlaní bojovať, aby sa to nestalo. Máme odborný a skúsený tím a ako ste dnes mohli počuť, ponúkame veľmi konkrétne riešenia na zlepšenie života občanom. Po 30 septembri musí prísť vláda, kde nebudú ani zlodeji, ani hádky - ale odborníci s riešeniami, ako Jozef Mihál,” povedala na záver Letanovská.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Demokrati / Matúš Mandrák Foto: SITA
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies