Výživové doplnky od Kobayashi Pharma obsahujú nebezpečnú látku. Má na svedomí aj niekoľko úmrtí ľudí

NETKY.SK • 2 Apríl 2024, 17:30 • 2 min
Výživové doplnky od Kobayashi Pharma obsahujú nebezpečnú látku. Má na svedomí aj niekoľko úmrtí ľudí

Podľa japonského ministerstva zdravotníctva bola vo výrobkoch japonského výrobcu liekov Kobayashi Pharmaceutical, ktorý vyrába výživový doplnok z červenej kvasnicovej ryže známy ako "beni-koji", zistená nežiaduca zložka s názvom "kyselina puberulová" pochádzajúca z modrej plesne.

slovakia

left justify in out

V zisteniach sa uvádza, že v jednej zo šarží výživových doplnkov, ktoré sú spojené so zdravotnými problémami, bola zistená kyselina puberulová pochádzajúca z modrej plesne. Od piatku 29. marca sa s týmito výrobkami spája päť úmrtí a viac ako 100 hospitalizácií, pričom takmer 700 ďalších ľudí vyhľadalo alebo plánuje vyhľadať lekársku pomoc.

Hospitalizovaní spotrebitelia sú podľa spoločnosti relatívne koncentrovaní vo vekovom rozmedzí od 40 do 70 rokov, pričom zosnulí sú vo veku od 70 do viac ako 90 rokov.

Ministerstvo zdravotníctva v Osake však poznamenalo, že kyselina puberulová je známa svojimi antimalarickými vlastnosťami, ale do akej miery môže jej požitie predstavovať zdravotné riziko alebo spôsobiť poškodenie obličiek, nie je jasné. Výrobok spojený s úmrtiami sa nazýva beni-koji choleste help. Ide o druh propagovaných granúl s účinkom znižovania hladiny cholesterolu vyrábaných v továrni Kobayashi Pharmaceutical v Osake. Hoci množstvo nie je veľké, spoločnosť vyváža niektoré výrobky na zahraničné trhy.

Spoločnosť predtým naznačila možnú prítomnosť neočakávanej látky pochádzajúcej z plesní v šaržiach výrobku vyrobených od apríla do decembra minulého roka a po prijatí hlásení o ochorení iniciovala stiahnutie niekoľkých výrobkov z trhu. Podľa ministerstva zdravotníctva a spoločnosti sa mechanizmus, akým sa táto nežiaduca látka dostala do výrobku, ešte musí určiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: Xinhua News Agency, Foto: Ilustračná (Freepik)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies