Predstavitelia OSN navštívili Jemen pre ohrozenie prímeria v kľúčovej oblasti

NETKY.SK • 8 Január 2019, 19:06 • 2 min
Predstavitelia OSN navštívili Jemen pre ohrozenie prímeria v kľúčovej oblasti

SANÁ - Predstavitelia Organizácie Spojených národov (OSN) navštívili dnes Jemen s cieľom prerokovať dodržiavanie prímeria v kľúčovom prístave Hudajda. Na základe vyhlásení medzinárodne uznanej jemenskej vlády o tom informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Stretnutie jemenských predstaviteľov a delegácie OSN vedenej holandským generálmajorom Patrickom Cammaertom sa uskutočnilo vo štvrtok v ústrednou vládou kontrolovanej oblasti na východ od Hudajdy.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

By @faisal_magaam . . . . . #رمضان_مبارك #alhodeidah #alhodidah #yemen

Príspevok, ktorý zdieľa Hodaidah Life (@hodaidah_life),

 

Predstavitelia jemenských vzbúrencov - nazývaných húsíovia - sa na rokovaniach nezúčastnili. Podľa anonymných zdrojov z prostredia delegácie by sa s nimi mal Cammaert stretnúť samostatne v stredu.

Organizáciou Spojených národov sprostredkovaná dohoda o zastavení nepriateľských akcií v jemenskom meste Hudajda a jeho okolí začala platiť v noci zo 17. na 18. decembra 2018. Obe strany sa však obviňujú z jej systematického porušovania.

 

img

Zdroj: Pexels

 

Prístav v meste Hudajda pritom predstavuje vstupnú bránu pre potraviny a iný tovar dovážaný do vojnou zdevastovanej krajiny. OSN odhaduje, že až 70 percent dovozu prichádza do krajiny práve cez daný prístav.

Občianska vojna v Jemene sa začala v roku 2015 a je považovaná za súčasť širšieho regionálneho súperenia medzi Saudskou Arábiou a Iránom. Podľa odhadov OSN si vojna vyžiadala 10.000 obetí na životoch, avšak ako uviedla agentúra AFP, niektoré ľudskoprávne organizácie odhadujú až štvornásobný počet obetí.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies