Sloboda či tyrania? Ako vnímajú režim Slováci, ktorí navštívili Bielorusko, alebo tu dokonca žijú?

NETKY.SK • 18 November 2020, 20:54 • 2 min
Sloboda či tyrania? Ako vnímajú režim Slováci, ktorí navštívili Bielorusko, alebo tu dokonca žijú?

Režim v Bielorusku je pod tvrdou rukou Alexandra Lukašenka, čo sa výraznejšie prejavilo počas protestov, keď režim zasiahol tvrdou rukou voči protestom.

slovakia

left justify in out

Protestujúci už niekoľko týždňov protestujú proti voľbám, v ktorých mal drvivo vyhrať úradujúci prezident, čo však považujú za volebný podvod. Ľudsko-právne organizácie vyzývajú na odstavenie Lukašenka, lebo škodí bieloruskému ľudu a Európa a západná civilizácia je postavená na iných hodnotách, ako sú tie, ktoré používa Lukašenko.

 

Správa sa ako diktáror

Lukašenko je prakticky neobmedzený líder krajiny a prezidentské voľby vyhráva vždy s obrovskou podporou, no sú veľké pochybnosti o ich regulérnosti. Voči oponentom používa trvrdú ruku. A opozícia je prakticky odstavená. Sám Lukašenkov režim priznal, že bolo chybou biť protestujúcich.

 

 

 

Bielorusko zápasí so slobodou a demokraciou, no režim je v niečom aj úspešný.

 

Sebestačnosť

Do tejto krajiny sa mnohokrát prišiel osobne pozrieť a presvedčiť o živote tam aj predseda Komunistickej strany Slovenska Jozef Hrdlička, ktorý patrí k tým, čo tvrdia, že všetko nie je len zlé, aj keď sám si uvedomuje, že Lukašenko nie je svätec.

 

 

 

Bol tu často

„Raz ako medzinárodný pozorovateľ volieb, myslím že to bolo v roku 2005 a potom viackrát pracovne i súkromne. Stretol som sa s ministrami i úplne bežnými ľuďmi,“ povedal vyštudovaný historik a bývalý poslanec slovenského parlamentu.

 

Vraj môžme závidieť

Aj keď si uvedomuje aj temnú stránku tohto režimu, myslí si, že sú tu aj dobré stránky. „Či sa to bude niekomu páčiť alebo nie, a pustí sa do mňa ako osa, my na Slovensku im máme čo závidieť a niektorí dnes nespokojní Bielorusi ( hlavné mládež) si neuvedomujú čo majú a čo môžu stratiť,“ vysvetlil na sociálnej sieti komunista, ktorý priznáva, že za socializmu nebolo všetko len v poriadku.

 

Podniky

Niekdajší poslanec Národnej rady SR pripomína, že výhodou je vlastníctvo podnikov. „Štát má v ekonomike reálnu ekonomickú moc,“ vysvetlil Hrdlička s tým, že „Bielorusko je jedinou krajinou z bývalého ZSSR, kde nedošlo k žiadnym sociálnym otrasom a nárastu chudoby,“ povedal.

 

 

Zdôraznil, že tu takmer nie je nezamestnanosť. Dokonca si všimol, že Bielorusi stavajú nové sídliská, nemocnice či školy.

 

Iný Slovák

Aj ďalší Slovák, ktorý v Bielorusku žije, slová Hrdličku potvrdil v relácii na youtube"Naplnené obchody, taký, by som povedal, že až kapitalistický sen, že docieliť, aby sa ľudia mali dobre, s tým, aby obchod bol prosperujúci,“ povedal Slovák žijúci v Bielorusku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies