Nové výsluchové miestnosti pomôžu pri odhaľovaní trestných činov obchodovania s ľuďmi

NETKY.SK • 9 Február 2024, 11:10 • 2 min
Nové výsluchové miestnosti pomôžu pri odhaľovaní trestných činov obchodovania s ľuďmi

DEVÍNSKA VES / HUMENNÉ - Prvá štátna tajomníčka Lucia Kurilovská symbolicky otvorila nové výsluchové miestnosti využívané Národnou jednotkou boja proti nelegálnej migrácii Úradu hraničnej a cudzineckej polície P PZ. Cieľom projektu „Boj proti obchodovaniu s ľuďmi a aplikácia nástrojov na jeho predchádzanie“ bolo zefektívniť boj proti organizovanej a najmä cezhraničnej trestnej činnosti, akou je aj obchodovanie s ľuďmi.

slovakia

left justify in out

Prvá štátna tajomníčka Lucia Kurilovská symbolicky otvorila nové výsluchové miestnosti využívané Národnou jednotkou boja proti nelegálnej migrácii Úradu hraničnej a cudzineckej polície P PZ. Cieľom projektu „Boj proti obchodovaniu s ľuďmi a aplikácia nástrojov na jeho predchádzanie“ bolo zefektívniť boj proti organizovanej a najmä cezhraničnej trestnej činnosti, akou je aj obchodovanie s ľuďmi. 



Prínosom v tejto oblasti bolo vybudovanie špeciálnych výsluchových miestností, ktoré od januára 2024 slúžia národnej jednotke na vypočúvanie obetí trestného činu obchodovania s ľuďmi. Výsluchové miestnosti sa nachádzajú na oddeleniach operatívnej činnosti a vyšetrovania národnej jednotky v SOŠ PZ v Devínskej Novej Vsi a v Humennom. 


“Špecifikom týchto miestností je, že sú prispôsobené na výsluch obzvlášť zraniteľných obetí. Tým sa zabezpečilo právo týchto poškodených osôb s osobitnou potrebou ochrany počas trestného konania, aby sa ich výsluch uskutočnil v priestoroch zodpovedajúcich a prispôsobených tomuto účelu,” zdôraznila prvá štátna tajomníčka Lucia Kurilovská. 

Technickými pomôckami, v súlade s Trestným poriadkom, bolo vo výsluchových miestnostiach vytvorené vhodné prostredie k poskytnutiu výpovedí obetí alebo svedkov trestných činov obchodovania s ľuďmi. Výsluchové miestnosti predstavujú účinné opatrenie na zabezpečenie jedného z primárnych práv na ochranu obetí a to konkrétne pred druhotnou viktimizáciou, tak ako to vyžaduje zákon o obetiach trestných činov. 



Rovnako dôležitým aspektom tejto inovácie je vznik takých technických opatrená, ktoré zabraňujú negatívnemu vplyvu z vizuálneho a osobného kontaktu medzi obeťou a páchateľom počas procesných úkonov. To doposiaľ nebolo možné zabezpečiť. 


Projekt bol realizovaný z fondu pre vnútornú bezpečnosť pod názvom „Boj proti obchodovaniu s ľuďmi a aplikácia nástrojov na jeho predchádzanie."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MV SR, Foto: Tlačový odbor MV SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies