Minister Juraj Blanár vo Viedni: Rakúsko je pre nás viac než sused. Našu blízkosť a úzku spoluprácu chceme naďalej premieňať na úspešné projekty, z ktorých budú profitovať občania aj podniky

NETKY.SK • 22 November 2023, 16:10 • 2 min
Minister Juraj Blanár vo Viedni: Rakúsko je pre nás viac než sused. Našu blízkosť a úzku spoluprácu chceme naďalej premieňať na úspešné projekty, z ktorých budú profitovať občania aj podniky

VIEDEŇ - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár rokoval 22. novembra 2023 vo Viedni so spolkovým ministrom pre európske a medzinárodné záležitosti Rakúskej republiky Alexandrom Schallenbergom. Témou rokovania rezortných partnerov boli aktuálne otázky bilaterálnych a medzinárodných vzťahov vrátane migrácie či situácie na Ukrajine a Blízkom východe. Diskutovali tiež o európskej politike, rozvoji regionálnej spolupráce a podpore krajín západného Balkánu.

slovakia

left justify in out

„Naše partnerstvo sa opiera nielen o geografickú blízkosť či spoločné dejiny, ale tiež silné hospodárske vzťahy a medziľudské väzby. V zložitom období plnom regionálnych a globálnych výziev máme osobitný záujem o prehlbovanie našich nadštandardných vzťahov a zdieľanie skúseností,“ vyhlásil minister Juraj Blanár a pripomenul, že Rakúsko je významným obchodným partnerom Slovenska a jedným z našich najväčších zahraničných investorov.

 

Minister J. Blanár zároveň vyzval na rozvoj cezhraničnej spolupráce v oblastiach, ktoré skvalitňujú život občanov oboch krajín a prinášajú profit podnikom. Za dobré príklady konkrétnych projektov označil oblasť duálneho vzdelávania, cestnú a železničnú dopravnú infraštruktúru, ako aj vedecko-výskumnú mobilitu.


V súvislosti s migračnou situáciou v regióne a vykonávaním hraničných kontrol sa partneri zhodli na potrebe minimalizovať ich vplyv na život občanov v prihraničnom regióne, a to vďaka úzkej koordinácii a výmene informácií. Témou rokovania ministrov bola aj budúcnosť spolupráce v rámci osvedčených regionálnych platforiem – Slavkovského formátu (S3) a regionálneho zoskupenia krajín C5.


„Či už hovoríme o riešení nelegálnej migrácie, fiškálnych politikách alebo európskej perspektíve západného Balkánu, regionálne formáty nám dávajú unikátnu príležitosť pre silnejší hlas v Európe. Chceme preto naďalej hľadať pragmatické riešenia v otázkach spoločného záujmu. Máme tiež záujem využiť túto blízkosť aj na zorganizovanie spoločných zahraničných ciest do tretích krajín aj s ďalšími spriaznenými partnermi,“ uviedol minister Juraj Blanár.

Program nástupnej návštevy pokračuje stretnutím ministra Blanára so spolkovou ministerkou pre Európsku úniu a ústavu Rakúskej republiky Karoline Edtstadler. Témami diskusie sú aktuálne otázky európskej politiky vrátane rozširovania Únie.

 

Minister dnes využil pracovnú cestu aj na pripomenutie si výročia Boja za slobodu a demokraciu položením venca k pamätnej tabuli v Hainburgu, ktorá pripomína Pochod slobody z Bratislavy po otvorení hraníc v 1989.


Počas návštevy Viedne minister Blanár zavíta aj medzi zástupcov slovenskej krajanskej komunity do novootvorených priestorov Rakúsko-slovenského kultúrneho spolku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MZV SR, Foto: MZV SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies