Podľa podpredsedu NRSR Rašiho treba za mier aj naďalej bojovať

NETKY.SK • 5 Jún 2019, 13:56 • 2 min
Podľa podpredsedu NRSR Rašiho treba za mier aj naďalej bojovať

PORTSMOUTH/BRATISLAVA - Počas dnešného dňa podpísal podpredseda slovenskej vlády Richard Raši (Smer-SD) mierové vyhlásenie pri príležitosti 75. výročia vylodenia v Normandii. Túto operáciu si pripomínajú predstavitelia viacerých krajín, ktoré sa na nej podieľali.

slovakia

left justify in out

Účastníkov podujatia v britskom Portsmouthe, kde Raši reprezentuje Slovensko, vítala podľa jeho slov britská premiérka Theresa Mayová. Portsmouth je symbolické miesto, pretože práve odtiaľto vyrazili prvé vojnové lode.

 

 

Raši uviedol, že 12 krajín, ktorých armády sa vylodili v Normandii, na tomto podujatí podpísali spoločné vyhlásenie. "Hovorí o stratách na životoch, ale aj o tom, ako sa spojenecké vojská dali dokopy a pomohli ukončiť druhú svetovú vojnu zo západného frontu. Hovorí o tom, že stále máme stáť pri sebe, aby sa hrôzy druhej svetovej vojny nezopakovali," vysvetlil. V závere deklarácie sa píše, že aj takýmto spôsobom chcú krajiny vzdať hold veteránom tzv. Dňa D a uctiť si pamiatku padlých, "aby obete minulosti nikdy nevyšli navnivoč a nikdy neboli zabudnuté".

 

img

 

Svoju účasť potvrdili okrem iných aj prezidenti Spojených štátov, Francúzska či Grécka. Privítať ich mala aj britská kráľovná Alžbeta II. s princom Charlesom. "Je to naozaj deklarácia na tej najvyššej úrovni. Treba za to, čo je pre nás bežné, teda mier, bojovať aj naďalej," vyjadril sa Raši.

 

img

 

Po slávnostnom začatí hlavného programu absolvuje Raši spoločný obed s predstaviteľmi jednotlivých krajín. Historickú udalosť si pripomínajú zástupcovia krajín, ktoré boli súčasťou operácie "Overlord." Vylodenie v Normandii sa odohralo 6. júna 1944, v deň, ktorý sa do dejín druhej svetovej vojny zapísal ako Deň D. Počas nej sa na plážach vylodilo približne 135 000 spojeneckých vojakov, aby v okupovanom Francúzsku bojovali proti nemeckým jednotkám. 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies