Skoro polovica Slovákov vidí zdravotníctvo ako neefektívne

NETKY.SK • 22 Apríl 2013, 09:56 • 2 min
Skoro polovica Slovákov vidí zdravotníctvo ako neefektívne

BRATISLAVA - Takmer polovica Slovákov si myslí, že naše zdravotníctvo je neefektívne a zle zorganizované. Vyplýva to zo sociologického výskumu Zdravie a zdravotná starostlivosť, ktorý sa konal pod záštitou Katedry sociológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

slovakia

left justify in out

O reprezentatívnom výskume agentúru SITA informovala vedúca oddelenia vzťahov s verejnosťou UK Andrea Kučerová. Vzorku respondentov tvorilo 1 128 ľudí vo veku nad 18 rokov.

"Dôvera obyvateľstva k nášmu zdravotníctvu je nízka – dôveruje mu iba asi 40 percent ľudí. Príčinou kritického posudzovania zdravotníctva je najmä negatívne hodnotenie takých stránok jeho fungovania, akými sú hospodárenie s pridelenými finančnými prostriedkami, efektívnosť či organizácia systému zdravotníctva a práca našich lekárov," povedal vedúci Katedry sociológie Filozofickej fakulty UK Ján Sopóci. 

Výskum sa zameral aj na zdravotný stav obyvateľstva a starostlivosť ľudí o vlastné zdravie. Sociológovia zistili, že si Slováci uvedomujú, čo je pre ich zdravie dôležité. Iba časť z nich sa tým však aj riadi. Z výskumu vyplynulo, že viac ako polovica Slovákov si uvedomuje priamu súvislosť medzi správaním sa a zdravotným stavom človeka. Toto poznanie však ovplyvňuje prístup k vlastnému zdraviu iba u časti občanov. Sopóci vysvetľuje, že až pätinu našich obyvateľov možno charakterizovať ako silných fajčiarov a nie miernych konzumentov alkoholu, ale iba necelá pätina obyvateľov sa denne venuje intenzívnejšej fyzickej činnosti. Len tretina ľudí denne konzumuje ovocie alebo zeleninu. Na pravidelné preventívne prehliadky chodí k lekárovi asi polovica ľudí. Napriek tomu až 80 percent ľudí označilo svoj zdravotný stav za dobrý.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies