Japonská populácia rekordne klesá, ide o najväčší pokles za 55 rokov

NETKY.SK • 26 Júl 2023, 09:45 • 2 min
Japonská populácia rekordne klesá, ide o najväčší pokles za 55 rokov

TOKIO - Japonska populácia sa stále znižuje rekordným tempom a vlani klesla približne o 800.523 ľudí na 122,4 milióna obyvateľov.

slovakia

left justify in out

Ide o najväčší pokles od začiatku meraní v roku 1968, oznámilo v stredu japonské ministerstvo vnútra. TASR o tom informuje podľa správ agentúr DPA a AFP.

 

V Japonsku vlani zaznamenali 1,57 milióna úmrtí a len asi 772.000 pôrodov. Nízka pôrodnosť trápi mnohé vyspelé krajiny, no v Japonsku je tento problém mimoriadne akútny, keďže populácia tam klesá už štrnásty rok v poradí. Japonsko má tiež druhú najstaršiu populáciu na svete hneď za malým Monakom. Premiér Fumio Kišida pritom v januári varoval Japoncov, že sú "na pokraji toho, kedy dokážu aj najďalej ako spoločnosť fungovať".

 

 

Počet obyvateľov Japonska vlani klesol o 0,65 percenta a prvýkrát bol zaznamenaný pokles vo všetkých 47 japonských prefektúrach. Vlani však v Japonsko rekordne vzrástla populácia prisťahovalcov o vyše 289.000 (10,7 percenta) na 2,99 milióna ľudí. Japonsko má pomerne prísne imigračné pravidlá, no vláda ich postupne uvoľňuje s cieľom riešiť problémy s nedostatkom pracovnej sily.

 

Nárast prisťahovalectva sa tiež zhoduje s uvoľnením opatrení v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Spolu s prisťahovalcami dosiahol počet obyvateľov v Japonsku 125,4 milióna ľudí, čo je o asi 511.000 menej ako rok predtým. Kišida vyzval nedávno na zavedenie "bezprecedentných" opatrení na zvýšenie pôrodnosti s cieľom zastaviť do roku 2030 znižovanie počtu obyvateľov. Premiér v júni predstavil nový plán v hodnote 25 miliárd dolárov na podporu mladých ľudí a rodín. Pretrvávajú však obavy, či takéto kroky, ktoré sú len rozšírením už existujúcich opatrení, budú efektívne, píše DPA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
TASR/KB Netky, Foto: unsplash
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies