Školy v okolí Notre-Dame čaká dôkladné vyčistenie

NETKY.SK • 18 Júl 2019, 16:48 • 2 min
Školy v okolí Notre-Dame čaká dôkladné vyčistenie

PARÍŽ - V okolí katedrály Notre-Dame, ktorú v polovici apríla zachvátil požiar nariadili miestne úrady dôkladné vyčistenie všetkých škôl. V dnešných hodinách o tom informovala agentúra AFP, ktorá navyše poznamenala, že miera kontaminácie v okolitom prostredí sa utajuje.

slovakia

left justify in out

Podľa Arnauda Gauthiera, predstaviteľa Paríža pre zdravotnícke záležitosti, by vyčistenie škôl malo ubezpečiť občanov, že "riziko je minimálne". Miera znečistenia olovom po aprílovom požiari v katedrále nie je dôvodom na obavy.

 

Philippe Villeneuve, architekt poverený rekonštrukciou katedrály uviedol, že "rekonštrukčné práce sa ešte nemôžu začať, keďže budova zatiaľ nie je dostatočne bezpečná."

 

 

Minister kultúry Franc Riester však uviedol, že čo sa týka rekonštrukcie, najdôležitejšie sú bezpečnosť a kvalita - a to napriek cieľu dokončiť ju do roku 2024. Návrh zákona o rekonštrukcii odsúhlasili v utorok poslanci francúzskeho Národného zhromaždenia, pričom celková čiastka na opravy Notre-Dame i spravovanie sa zatiaľ javí na 850 miliónov eur, čo sú dary, ktorými na obnovu katedrály prisľúbili prispieť jednotlivci, rôzne komunity či firmy.

 

img

 

Mohutný požiar v katedrále Notre-Dame vypukol podvečer 15. apríla. Začal sa na lešení postavenom kvôli prebiehajúcemu reštaurovaniu chrámu. Katedrála bola požiarom vážne poškodená: strecha nad hlavnou loďou sa prepadla dovnútra spolu s tzv. sanktusníkom - štíhlou vežou postavenou na hrebeni strechy nad presbytériom katedrály.

 

img

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona