Slovensko trápia vysoké emisie, v rebríčku sme na druhom mieste

NETKY.SK • 9 September 2020, 12:59 • 2 min
Slovensko trápia vysoké emisie, v rebríčku sme na druhom mieste

V rámci celej Európskej únie (EÚ) sa Slovensko umiestnilo na druhom nelichotivom mieste v produkcii emisií z nových áut za rok 2019.

slovakia

left justify in out

Aj napriek tomu, že sa vozový park v krajine postupne obnovuje a počet nových vozidiel na slovenských cestách pribúda, Slováci uprednostňujú ťažké benzínové alebo dieslové SUV-čka.

 

Obľúbili sme si veľké autá

Ďalším dôvodom je aj nízky záujem ľudí o elektromobily či autá na alternatívny pohon. Informoval o tom Inštitút environmentálnej politiky (IEP).

 

img

 

Z údajov vyplýva, že počet kúpených SUV sa medziročne zvýšil o viac ako 4,5 percenta a patrí k 20-tim najpredávanejším modelom.

 

„Pomer nových zaregistrovaných áut na alternatívny pohon je na Slovensku len 1,15 percenta, čím sa radíme na predposledné miesto v Európe,” konštatuje inštitút.

 

Preferujeme benzínové motory

Inštitút vysvetlil, že vyšší podiel emisií na Slovensku zapríčinilo aj nižšie zastúpenie naftových vozidiel. Zatiaľ čo na Slovensku tvoria dieslové autá iba 25%, vo zvyšku EÚ je to až 32 percent.  

 

img

 

Autá s dieslovým pohonom majú vo všeobecnosti nižšiu spotrebu, tým pádom vyprodukujú aj menej emisií ako vozidlá jazdiace na benzín. „Avšak z pohľadu kvality ovzdušia benzínové autá produkujú menej škodlivých oxidov dusíka,” uvádza IEP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies