Skripaľov dom v Británii vyhlásili po 13 000 hodinách čistenia za bezpečný

NETKY.SK • 1 Marec 2019, 13:31 • 2 min
Skripaľov dom v Británii vyhlásili po 13 000 hodinách čistenia za bezpečný

LONDÝN - Dom bývalého agenta ruskej vojenskej rozviedky GRU Sergeja Skripaľa v anglickom meste Salisbury, ktorý sa stal miestom útoku nervovoparalytickou látkou novičok, bol po 13.000 hodinách dekontaminačných prác vyhlásený za bezpečný. V piatok o tom informovala televízia Sky News.

slovakia

left justify in out

Skripaľov dom je poslednou z 12 zón v meste Salisbury a v jeho okolí, ktoré vyhlásili za bezpečné v súvislosti s minuloročným útokom nervovoparalytickou látkou na Skripaľa a jeho dcéru Juliju. Dom už odovzdali samospráve grófstva Wiltshire.

 

img

 

"Vláda spolupracuje s majiteľom nehnuteľnosti, Wiltshirskou samosprávou a partnermi, v snahe zabezpečiť úplnú renováciu a obnovu domu. Prácu na tejto úlohe začneme s okamžitou platnosťou, pričom po ich ukončení bude dom znova používaný", vyhlásili predstavitelia britského ministerstva životného prostredia, potravinárstva a vidieckych záležitostí (Defra).

 

img

 

V súvislosti s daným útokom už predstavitelia britskej armády avizovali vytvorenie nového pluku špecializujúceho sa na radiačnú, chemickú, biologickú a nukleárnu ochranu s cieľom opätovne vybudovať spôsobilosť v danej sfére. Tá bola v minulosti oslabená v dôsledku rozpočtových škrtov. Tyrone Urch, ktorý je šéfom britského Veliteľstva výcviku a personálnej podpory, pochválil prácu vojakov, ktorí sa podieľali na dekontaminácii. 

 

Vyhlásil, že "novičok je pravdepodobne jednou z najkomplikovanejších a najnebezpečnejších nervovoparalytických látok na svete... A preto je odvaha, s ktorou sa naši mladí muži a ženy vracali za hranicu (kontaminácie), fenomenálna".

 

img

 

Útok na bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju sa odohral vlani v marci v britskom meste Salisbury pomocou nervovoparalytickej látky novičok, vyvinutej v bývalom Sovietskom zväze. Incident, z ktorého Británia obvinila Rusko, ešte viac zhoršil už tak napäté vzťahy oboch krajín.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies