Školy sa môžu už po 14. krát zapojiť do programu Zelená škola

NETKY.SK • 15 Máj 2018, 10:05 • 2 min
Školy sa môžu už po 14. krát zapojiť do programu Zelená škola

BRATISLAVA – Školy sa môžu opäť prihlasovať do najväčšieho environmentálneho vzdelávacieho programu na svete Zelená škola, ktorý na Slovensku koordinuje organizácia Živica.

slovakia

left justify in out

Do 14. ročníka programu v budúcom školskom roku sa treba zaregistrovať do 15. septembra. Slovenské školy sa tak pripoja k ďalším vyše 61-tisícom škôl v 67 krajinách sveta. „Program Zelená škola je najlepšou príležitosťou pre žiakov a učiteľov zmeniť svoju školu k lepšiemu. Okrem zníženia ekologickej stopy školy sa výrazne zlepšuje spolupráca medzi žiakmi a učiteľmi a celková atmosféra v škole,“ vysvetlil manažér programu Juraj Oravec zo Živice.

V rámci Zelenej školy žiaci s pomocou učiteľov a rodičov riešia reálne potreby svojej školy a okolitého životného prostredia, čím pomáhajú k pozitívnej zmene. Hlavným lákadlom pre školy je metodická podpora, vzdelávacie a zážitkové workshopy, profesionálni konzultanti, ale aj možnosť výmeny skúseností s inými školami. „Praktické kroky vedú pedagógov a žiakov k systematickej práci a riešeniu problémov školy i prostredia, v ktorom žijú. Prioritou programu je aktívne zapojenie žiakov,“ zdôraznil Oravec. Tým, ktorí úspešne uskutočnia sedem krokov k Zelenej škole, udelia medzinárodný certifikát a vlajku. Školy môžu zároveň získať finančnú podporu na svoje aktivity. „Zelená škola je funkčným nástrojom pre zmenu školstva zdola. Naše školy chránia životné prostredie, vzdelávajú v environmentálnych témach a zároveň zlepšujú vzájomné vzťahy, posilňujú zodpovednosť a tvorivosť svojich žiakov," uzavrel Oravec.

Popularita Zelenej školy na Slovensku podľa neho neustále narastá. V roku 2004 program začínal s ôsmimi školami, tento školský rok sa doň zapojilo 321. Vlajku a certifikát Zelenej školy získalo 110 slovenských škôl. Program Zelená škola aj tento rok odporúča ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu a v minulosti sa realizovalo tiež pod záštitou Ministerstva životného prostredia SR.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies