Spotreba mlieka a mliečnych výrobkov na Slovensku patrí medzi najnižšie v Európe

NETKY.SK • 12 September 2019, 9:54 • 2 min
Spotreba mlieka a mliečnych výrobkov na Slovensku patrí medzi najnižšie v Európe

ŽILINA – Spotreba mlieka a mliečnych výrobkov je na Slovensku 170 kilogramov na osobu a rok. V Európe je to 293 kilogramov, v Európskej únii (EÚ) okolo 320 kilogramov a v Českej republike okolo 280 kilogramov.

slovakia

left justify in out

To povedal bývalý riaditeľ Výskumného ústavu mliekarenského (VÚM) v Žiline Karol Herian.

 

Doplnil, že v roku 2017 sa vo svete vyrobilo 696 miliárd kg mlieka. Z toho v EÚ 28 %, v ostatnej Európe 8 %, v Ázii 30 %, v Severnej Amerike 18 %, v Južnej Amerike 9 %, v Afrike 6 % a v Oceánii 5 %.

 

"Od roku 1990 sme na Slovensku podstatne znížili výrobu a spotrebu mliečnych výrobkov i syrov. V súčasnosti sa u nás konzumuje dva až trikrát menej kyslomliečnych výrobkov, a najmä syrov, ako vo vyspelých štátoch Európy. Táto znížená spotreba, a tým aj znížená produkcia mlieka má nepriaznivý dopad na poľnohospodárstvo, živočíšnu výrobu a najmä na zdravie ľudí," uviedol Herian.

 

img

 

Pre mnohých Európanov sú podľa neho hlavným zdrojom bielkovín a vápnika syry. "Tieto živiny sú nevyhnutné pre normálny rast a rozvoj, najmä kostí a zubov. V 5 dekagramoch tvrdého syra je asi pätina množstva bielkovín, ktoré potrebuje dospelý človek a približne tretina množstva vápnika, ktoré denne potrebuje adolescent. Syry obsahujú aj vitamíny A, B2, niacín, B12 a D, aj minerálne látky ako zinok a fosfor," vysvetlil Herian.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona