Japonsko má podľa nového mapovania o vyše 7000 ostrovov viac

NETKY.SK • 3 Marec 2023, 16:00 • 2 min
Japonsko má podľa nového mapovania o vyše 7000 ostrovov viac

okio — Japonsko tvorí 14.125 ostrovov. To je oveľa viac, ako sa uvádza v oficiálnych materiáloch. Vyplýva to z výsledkov analýzy, ktorú v piatok zverejnil japonský Úrad pre geopriestorové informácie (GSI)

slovakia

left justify in out

Uvedený počet ostrovov je výsledkom najnovšieho digitálneho mapovania GSI. Pôvodné oficiálny údaj, ktorý sa používal od roku 1987, bol 6852 ostrovov a vychádzal zo zistení japonskej pobrežnej stráže. GSI zdôraznil, že upravený počet ostrovov je potrebné pripísať modernejším a detailnejším mapovacím technológiám. Neznamená to, že sa zväčšilo územie Japonska. Pri počítaní ostrovov bolo pritom použité rovnaké kritérium, ako pred 35 rokmi — GSI ako ostrov započítal každú samostatnú plochu s obvodom najmenej 100 metrov. Nový údaj nezahŕňa umelo vytvorené územia. CNN pripomína, že Japonsko si robí nárok na južné Kurilské ostrovy, ktoré patria Rusku a nazýva ich Severné teritóriá. Spor o tieto ostrovy trvá od čias druhej svetovej vojny. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies