Vo veku 96 rokov zomrel bývalý švajčiarsky skokan na lyžiach Andreas Däscher

NETKY.SK • 15 August 2023, 16:07 • 2 min
Vo veku 96 rokov zomrel bývalý švajčiarsky skokan na lyžiach Andreas Däscher

BERN - Vo veku 96 rokov zomrel bývalý švajčiarsky skokan na lyžiach Andreas Däscher. V 50. rokoch 20. storočia sa preslávil tým, že ako prvý použil štýl s paralelným vedením lyží a rukami popri tele, ktorý pretekári používali ešte desaťročia.

slovakia

left justify in out

Pred Däscherom sa lyžovalo s rukami pred telom. Odvážny Švajčiar začal používať vtedy revolučnú techniku, a hoci mu rozhodcovia za jeho neortodoxný štýl strhávali body, nevzdal sa ho. V polovici 80. rokov 20. storočia začal ustupovať štýlu "V", s ktorým prišiel Švéd Jan Boklöv. "V boji s lyžiarskou federáciou bol rovnako odvážny ako na kopci a do svojho športu priniesol revolúciu, čím si vyslúžil miesto v historických análoch Švajčiarska," uviedol denník.

 

Däscher spolupracoval so švajčiarskym leteckým inžinierom Reinhardom Straumannom, s ktorého pomocou dokázal účinnosť svojej techniky v aerodynamickom tuneli. Výsledkom bolo, že Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS) v roku 1958 zmenila pravidlá. Zúčastnil na štyroch ZOH a jeho najlepším výsledkom pod piatimi kruhmi bolo šieste miesto v roku 1956. Najväčší úspech dosiahol v roku 1950, keď v Oberstdorfe prekonal vtedajší svetový rekord v letoch na 130 metrov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / Tages-Anzeiger Foto: InsideTheGames
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies