Kanadskú provinciu Nové Škótsko trápia lesné požiare, utiecť museli tisícky ľudí

NETKY.SK • 30 Máj 2023, 15:30 • 2 min
Kanadskú provinciu Nové Škótsko trápia lesné požiare, utiecť museli tisícky ľudí

HALIFAX - Tisíce ľudí v kanadskej provincii Nové Škótsko museli utiecť pred lesnými požiarmi. Severozápadne od provinčnej metropoly Halifax horí les na ploche 788 hektárov.

slovakia

left justify in out

Magistrát v Halifaxe oznámilo, že domovy muselo opustiť zhruba 16.400 obyvateľov. Podľa odhadov zasahujúcich zložiek je poškodených približne 200 budov. Zranené ani nezvestné osoby hlásené neboli. V juhozápadnej časti provincie Nové Škótsko je plamene zasiahli les na ploche viac než 6000 hektárov. Úplne zničených či poškodených bolo viacero budov. "Situácia okolo lesných požiarov v Novom Škótsku je neuveriteľne vážna," napísal kanadský premiér Justin Trudeau v pondelok na Twitteri.

 

 

"Sme pripravení poskytnúť akúkoľvek potrebnú štátnu podporu a pomoc," zdôraznil. S lesnými požiarmi bojuje už niekoľko týždňov aj západná Kanada. Podľa údajov miestnych úradov zhorela v provincii Alberta tam vzniklo tento rok 546 požiarov a zhorela plocha viac ako milión hektárov. Viac ako polovicu požiarov spôsobili ľudia a 59 vyvolal zásah bleskom. Experti upozorňujú, že v spojitosti s klimatickou zmenou sa frekvencia výskytu požiarov a ich intenzita ešte zvýši. Priemerná teplota v prérijných provinciách na západe Kanady sa podľa úradov od polovice 20. storočia zvýšila o 1,9 stupňa Celzia. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona