Na Kamčatke havarovala helikoptéra, záchranári pátrajú po nezvestných

NETKY.SK • 12 August 2021, 09:01 • 2 min
Na Kamčatke havarovala helikoptéra, záchranári pátrajú po nezvestných

MOSKVA - V Rusku sa do jazera zrútila turistická helikoptéra so 16 ľuďmi na palube. Vo vrtuľníku sa v čase nehody viezlo 13 turistov a traja členovia posádky.

slovakia

left justify in out

Podľa ruských úradov sa stroj zrútil do Kurilského jazera na odľahlom polostrove Kamčatka. Vrtuľník Mi-8 prepravoval turistov z Moskvy a Petrohradu. Do oblasti boli vyslané záchranné služby a potápači, aby pátrali po ôsmich nezvestných. Najmenej osem ďalších osôb nehodu údajne prežilo.

 

img


Vrtuľník leží v hĺbke asi 100 metrov. Kurilské jazero je hlboké až 316 metrov a má rozlohu 77 kilometrov štvorcových.

 

Možno vás zaujme: VIDEO: Lesné požiare v Alžírsku si vyžiadali 42 mŕtvych

 

img


Helikoptéru, vyrobenú počas sovietskej éry pred 37 rokmi, prevádzkoval miestny súkromný dopravca Vityaz-Aero. Jeho riaditeľ uviedol, že nedávno prešla údržbou a bola v dobrom stave. Mi-8 sú dvojmotorové helikoptéry navrhnuté v 60. rokoch minulého storočia. Dodnes sú často používané v Rusku, v niekdajších sovietskych a mnohých ďalších krajinách.

 

Pilot počas letu pravdepodobne zistil technickú poruchu, posádka sa pokúsila núdzovo pristáť v podmienkach, ktoré im sťažila silná hmla. Pilot však podľa zdroja urobil chybu a helikoptéra spadla do jazera.

 

Prečítajte si: Spiace ekologické katastrofy na Ukrajine. Obyvateľov varovali pred rizikom straty pitnej vody v krajine

Polostrov Kamčatka, ležiaci viac ako 6-tisíc kilometrov východne od Moskvy, patrí predovšetkým pre nedotknutú prírodu medzi obľúbené turistické destinácie. Minulý mesiac sa na Kamčatke zrútilo lietadlo Antonov An-26 smerujúce z mesta Petropavlovsk-Kamčatskij do mesta Palana. Nikto zo šiestich členov posádky a 22 pasažierov haváriu neprežil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies