NAKA zadržala oligarchu Zoroslava K.

NETKY.SK • 28 Október 2020, 13:10 • 2 min
NAKA zadržala oligarchu Zoroslava K.

BRATISLAVA - Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala viacero osôb z prostredia súdov v akcii Víchrica.

slovakia

left justify in out

Podľa medializovaných informácií bol zadržaný Zoroslav K., bývalá podpredsedníčku Najvyššieho súdu (NS) SR Jarmila U., bývalá podpredsedníčka Okresného súdu Bratislava I Katarína B., sudkyňa Okresného súdu Bratislava I Otília D. a sudca NS Jozef K. Zadržaní boli prevezení na nitriansku expozitúru NAKA. Podľa hovorcu Prezídia Policajného zboru Michala Slivku ide o akciu s krycím názvom Víchrica. „Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovacie úkony, bližšie informácie nie je možné poskytnúť,” dodal Slivka.


Aj pomáhal

Dôležité je rešpektovať aj prezumpciu neviny. Zoroslava K. zadržali, no to však neznamená, že ho aj odsúdili. Tento podnikateľ okrem negatívnych informácií, ktorých bolo o ňom publikovaných mnoho, urobil aj pozitívne veci. Napríklad prispel k obnove kultúrneho dedičstva na Slovensku, no financoval aj archeologické výskumy v krajinách ako Sýrii či Guatemala. Pomáhal aj rozvoju slovenského športu. Napríklad, ako píšu Hospodárske noviny, sponzoroval cez HTC Holding aj olympijského víťaza Michala Martikána.

 

Rekonštruoval kaštieľ

V prípade Zoroslava K. ide o vplyvného konkurzného právnika z Bratislavy. Podľa medializovaných informácií mal mať veľkú moc na súdoch. Ide o jedného z najvplyvnejších podnikateľov a právnikov na Slovensku. Okrem podnikateľskej činnosti sa venoval aj iným oblastiam, napríklad rekonštrukcii ruiny kaštieľa v Tonkovciach. Síce z neho urobil honosné rodinné sídlo, ktoré neskôr previedol na syna, no pomohol tak zachrániť pamiatku kultúrneho dedičstva.

 

Skvost

"Kedysi sa nazýval Pálffyho palácom a bol skutočným skvostom medzi slovenskými panskými rezidenciami. Nečudo, veď ho vlastnili šľachtické rody patriace k najvýznamnejším v Uhorsku (okrem Pálffyovcov napríklad Erdödyovci)," uvádza portál vypadni.sk.

 

 

Rozpredával

55-ročný Zoroslav K. sa pred časom pre Plus 7 dní na otázku, prečo rozpredáva svoje firmy, vyjadril nasledovne: „Mám už svoje roky a tomu zodpovedajúce zdravotné problémy. Tak chcem urobiť rozdelenie majetku a to čím skôr,“ povedal. 

 

Podnikanie

Na syna previedol aj ďalšie nehnuteľnosti pri Bratislave. Ako uvádza Plus 7 dní pôvodom Trnavčan je absolventom práva, neskôr sa venoval najmä konkurznému právu. No právnickú kariéru už ukončil, aby sa mohol viac venovať podnikateľským aktivitám. Napríklad bol spolumajiteľom obchodného centra v Bratislave.

 

Aj traktory

Okrem iného vlastnil aj podiel v strojárskej HTC Holding, ktorá okrem iného vyrába traktory Zetor v Brne. Podnikal aj v oblasti potravinárskej výroby – napríklad venoval aj aj výrobe a predaju vína a mal podiely aj v Bryndziarni a syrárni. No načrel aj do cestovného ruchu, keď bol spoluvlastníkom kúpeľov v Trenčianskych Tepliciach. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies