Sever Slovenska skrýva turistické klenoty

NETKY.SK • 30 August 2023, 14:00 • 2 min
Sever Slovenska skrýva turistické klenoty

Máte radi destinácie, ktoré sa nenachádzajú na prvých stránkach sprievodcov, a nenarážate tam teda do ostatných lakťami? V takom prípade zamierte na sever Slovenska. Regióny na Liptove či Orave zostávajú možno trochu skryté očiam širokej verejnosti, o to krajšie miesta však ponúkajú. A ako sme už spomenuli, ak nemilujete preplnené lokality, tak práve tu si nájdete to svoje. Liptov a Orava oplývajú tak krásnymi miestami, že si tam dokážete užiť fakt skvelú dovolenku.

slovakia

left justify in out

Neďaleko od Ružomberka...
Ružomberok je známy vďaka celulózke, futbalu či univerzite. Málokto by na prvé počutie povedal, že je aj turistickým centrom, no ono to tak naozaj je. Leží totiž v srdci Liptova, regiónu, ktorý ponúka atrakcie ako počas zimnej lyžiarskej sezóny, tak aj v iných, teplejších ročných obdobiach. V neďalekej blízkosti sa napríklad nachádza obľúbený hrad Likavka, známy svojou historickou expozíciou a nádhernými výhľadmi na okolie. Krátky historický návrat do minulosti zase ponúkne návšteva Vlkolínca, zachovanej dedinky s historickou hodnotou. Ak vám však máme odporučiť jedno konkrétne miesto veľmi blízko od centra Ružomberka, tak povieme Hrabovo. Okolie vodnej nádrže Hrabovo ponúka všetko, čo potrebujete na dobrú dovolenku. Od pohodlného a cenového ubytovania v Hrabove po možnosti na relax, zábavu i gastronomické služby.

Všetko sa točí okolo vody
Ak máte radi vodu a vodné atrakcie, nemusíte nutne zamieriť na juh či k moru. Naopak, môžete si to namieriť aj severnejšie. Napríklad aj na Liptov a do blízkosti Ružomberka. Základným turistickým cieľom v rámci nášho tipu na letnú dovolenku v tomto regióne je totiž vodná nádrž Hrabovo. Vedeli ste, že pôvodne bola vybudovaná pre bavlnárske závody s účelom zadržiavať vodu? Dnes už plní rekreačnú funkciu a ponúka veľa možností ako stráviť letné dni vrátane viacerých atrakcií. Pokiaľ preferujete ešte niečo viac adrenalínové, určite vás osloví najväčší lanový park na Slovensku, ktorý tiež leží v blízkosti vodnej nádrže Hrabovo. A to konkrétne v blízkosti nástupnej stanice lanovky na Malinô Brdo. Lanový park Tarzania má dĺžku cez 1 kilometer a na výber máte viaceré trasy podľa náročnosti. V Hrabovskej doline sa môžete dosýta vyjazdiť na bicykli v mimoriadne obľúbenom Bike park.

Na Orave pekne, na Orave zdravo
Ak si to chcete v rámci letnej dovolenky namieriť ešte severnejšie, tak smelo do toho. Orava, to je jednoducho nádherný slovenský región, ktorý treba zažiť. Samozrejme, v zime je vyhľadávaná aj kvôli dobrej lyžovačke, obľúbená v tomto smere je Kubínska hoľa. Je to dané ako atraktívnou lokalitou, tak aj službami, veď na ubytovanie na Kubínskej holi spĺňa potrebné atribúty ako z pohľadu kvantity, tak aj kvality. Z hľadiska turistiky určite môžeme odporučiť niektoré miestne vyhľadávané trasy a nádherné výhľady z kopcov. Samostatnou kategóriou je určite aj Oravský hrad, nachádzajúci sa v Oravskom Podzámku. Opäť o ňom netreba veľa písať, treba tam ísť a vychutnať si výhľad i návrat do histórie. Môžeme odporučiť aj Kubínyiovský kaštieľ, ktorý sa nachádza vo Vyšnom Kubíne, rodisku slávneho P. O. Hviezdoslava. Na priestrannej lúke neďaleko od Vyšného Kubína nájdete veľmi zaujímavú pravekú osadu Mokrý Kút, ktorá je považovaná za unikátny archeopark.

Užite si dovolenku bez starostí
Dovolenka by mala byť najmä o pohode, dobrom oddychu, vypnutí hlavy. Preto si dovolenku nekomplikujte, naopak, uľahčite si ju čo najviac ako sa bude dať. Platí to aj pri hľadaní ubytovania. Stačí kliknúť na internet a zabookovať si tam ubytovanie, ktoré je odporúčané a overené. Nezabúdajte na všetko, čo má ubytovanie mať. Napríklad na to, že napríklad pri pobyte pri vode určite viackrát denne využijete aj kúpeľňu či sušiak na plavky alebo tričká. Ako sa neraz hovorí, aj v tomto prípade je dobrá príprava základom neskoršej vydarenej dovolenky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies