Pokúšajú Američania osud? Toto majú v pláne

NETKY.SK • 12 August 2022, 20:54 • 2 min
Pokúšajú Američania osud? Toto majú v pláne

WASHINGTON - Napätá situácia v Taiwanskom prielive a na Taiwane sa môže ešte zhoršiť.

slovakia

left justify in out

Americké námorníctvo v priebehu nasledujúcich týždňov usporiada cvičenie v Taiwanskom prielive zamerané na demonštráciu princípu slobody námornej dopravy. Oznámil to v piatok koordinátor Bieleho domu pre záležitosti Ázie a Tichomoria Kurt Campbell. Informuje o tom TASR na základe správ agentúry AFP.

Podľa Campbella budú americké sily naďalej operovať v oblastiach, kde to umožňuje medzinárodné právo. „Je to v súlade s naším dlhodobým záväzkom voči slobode námornej dopravy," vyhlásil.

 

img


Zároveň oznámil, že USA čoskoro predstavia "ambiciózny plán" posilnenia hospodárskych a obchodných vzťahov s Taiwanom. Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia. Situácia sa vyostrila po tom, ako 2. augusta pricestovala na Taiwan predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová.

 

img

 

Čína v stredu vyhlásila, že bude uplatňovať politiku nulovej tolerancie voči separatistickým aktivitám na Taiwane, a zopakovala pripravenosť v prípade potreby obsadiť Taiwan aj silou. Varovala najmä Ameriku, že sa nemá v súvislosti s Taiwanom pokúšaqť o žiadne akcie. 


„Drastické opatrenia však budeme nútení použiť iba v prípade provokácie separatistických elementov alebo vonkajších síl, ak tieto prekročia naše červené čiary,“ zaznelo z Číny. Rozhodnutie amerického námorníctva o demonštrovaní slobody tak môže mať nedozerné následky nielen pre Taiwan. 

 

Z domova: Baránik kritizuje Hamrana i Matoviča: „Políciu stále riadi Smer a zločinci!"



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona