Situácia v Bielorusku sa zhoršuje! OSN hovorí o možnom mučení demonštrantov v uliciach

NETKY.SK • 4 December 2020, 16:36 • 2 min
Situácia v Bielorusku sa zhoršuje! OSN hovorí o možnom mučení demonštrantov v uliciach

ŽENEVA - Vysoká komisárka Organizácie Spojených národov (OSN) pre ľudské práva Michelle Bacheletová vyjadrila poľutovanie nad zhoršujúcou sa situáciou v Bielorusku. V piatok vyhlásila, že bitie demonštrantov príslušníkmi bezpečnostných zložiek mohlo v niektorých prípadoch viesť k mučeniu.

slovakia

left justify in out

Žiadne zlepšenie 

Bacheletová pred Radou OSN pre ľudské práva uviedla, že od septembrových rozhovorov o Bielorusku nenastalo žiadne zlepšenie a v ostatných týždňoch sa situácia zhoršuje predovšetkým v otázkach práv na pokojné zhromažďovanie sa.

 

img

 

Zaobchádzanie mimo zákona 
"Zdá sa, že tresty uložené protestujúcim sú čoraz prísnejšie," povedala Bacheletová a poukázala na "zbytočné alebo neprimerané použitie sily". Podľa nej existuje niekoľko svedectiev, že bezpečnostné zložky počas prepravy zadržaných na policajnú stanicu tieto osoby zbili a v niektorých prípadoch možno aj mučili.

 

"Som znepokojená početnými obvineniami z mučenia a iného krutého, neľudského alebo ponižujúceho zaobchádzania vo väzbe," dodala.

 

img

 

Bieloruské elity sa bránia 
Bieloruský veľvyslanec pri OSN v Ženeve Jurij Ambrazevič uviedol, že "nie všetky protesty boli pokojné" a tvrdí, že polícia v štátoch západnej Európy používa silu omnoho častejšie. Zároveň podotkol, že protivládne demonštrácie požadujúce odstúpenie prezidenta Alexandra Lukašenka postupne slabnú.

 

Situácia po voľbách 

Protesty sa v Bielorusku konajú od prezidentských volieb z 9. augusta, v ktorých podľa oficiálnych výsledkov vyhral Lukašenko s 80 % hlasov. Opozícia a niektorí volební pracovníci však tvrdia, že boli zmanipulované, a spoločne s tisíckami demonštrantov požadujú rezignáciu prezidenta. Lukašenko, ktorý odmieta rokovať s opozíciou, však naďalej trvá na tom, že sa funkcie nevzdá.

 

Súvisicia článok: Situácia v Bielorusku je kritická, Rusko je ochotné pomôcť


Od augustových volieb bieloruské úrady zatkli viac ako 17-tisíc ľudí. Tamojšia ľudskoprávna organizácia Viasna nedávno informovala, že bieloruské orgány zaznamenali najmenej 900 trestných činov v súvislosti so správaním sa demonštrantov.

 

img

 

Sankcie zo strany EÚ

Európska únia už uvalila na Lukašenka a niekoľko desiatok predstaviteľov bieloruského režimu sankcie v podobe zákazu vstupu do EÚ a zmrazenia ich majetku, a je pripravená uložiť ďalšie. Tie by sa mali týkať nielen jednotlivcov, ale aj inštitúcií, podnikateľov a firiem.
 

Mohlo by vás zaujímať: Bielorusko má problém, sankcie zo strany EÚ sa budú zrejme zvyšovať



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies