Po otrase v českej Bani ČSM-Juh zomrel baník, niekoľko ďalších sa ľahko zranilo

NETKY.SK • 12 Január 2023, 13:24 • 2 min
Po otrase v českej Bani ČSM-Juh zomrel baník, niekoľko ďalších sa ľahko zranilo

OSTRAVA - Život jedného baníka a ľahšie zranenia niekoľkých ďalších osôb si vyžiadal otras, ku ktorému došlo vo štvrtok dopoludnia v českej Bani ČSM-Juh v okrese Karviná. TASR správu prevzala z webového portálu iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

Nešťastie sa stalo v mieste porubu (dobývacieho priestoru). Na mieste zasahujú banskí záchranári s lekármi. Tragickú udalosť potvrdilo na Twitteri aj Združenie baníckych odborov (SHO). "Dnes v dopoludňajších hodinách došlo v rámci Bane ČSM-Juh k banskému otrasu, v dôsledku ktorého prišiel o život zamestnanec porubu. Došlo aj k ďalším zraneniam zamestnancov, ktoré sú ľahšieho charakteru. Na miesto už sfáral výjazd hlavnej banskej záchrannej stanice HBZS Ostrava," píšu odbory na Twitteri.

 

Príčinu smrteľného úrazu bude vyšetrovať komisia zložená zo zástupcov Obvodného banského úradu (OBÚ) pre Moravskosliezsky kraj a Olomoucký kraj, Polície ČR, vedenia ťažobnej firmy OKD a zmienenej odborovej organizácie. Spoločnosť OKD je jediným producentom čierneho uhlia v Česku. V uplynulých rokoch však ťažbu vo väčšine baní ukončila, pretože sa dlhodobo nevyplácala. V súčasnosti sa uhlie ťaží len v Bani ČSM (Důl ČSM) v obci Stonava. Vlani sa v OKD stali dva smrteľné úrazy. V marci zahynul baník v Bani ČSM-Sever, keď pri likvidácii chodby zhruba 800 metrov pod zemou nastal zával. V novembri zomrel baník v Bani ČSM-Juh pri manipulácii so strojným zariadením. Obaja mŕtvi boli zamestnancami dodávateľských firiem, uvádza spravodajská stanica ČT24. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona