POMÁHAME: Slovensko vyslalo do Francúzska sužovaného povodňami hasičov špecializujúcich sa na odčerpávanie vody

NETKY.SK • 4 Január 2024, 07:40 • 2 min
POMÁHAME: Slovensko vyslalo do  Francúzska sužovaného povodňami hasičov špecializujúcich sa na odčerpávanie vody

Pre vážnu povodňovú situáciu na severozápadnom pobreží Francúzska a predpokladu ďalších intenzívnych zrážok Francúzsko prostredníctvom spoločného komunikačného a informačného systému pre prípady mimoriadnych udalostí /CECIS/ požiadalo členské štáty o zaslanie techniky a personálu na zmiernenie následkov mimoriadnej udalosti.

slovakia

left justify in out

Po koordinačnej porade sekcie krízového riadenia MV SR s Hasičským a záchranným zborom a zástupcami Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR bol Francúzsku ponúknutý modul civilnej ochrany špecializovaný na vysokokapacitné čerpanie v postihnutých oblastiach (HCP modul). Ponuku krajina akceptovala, informuje tlačová správa ministerstva.

Na miesto bolo vyslaných 25 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru so 16 kusmi hasičskej techniky, zaradených do modulu HCP (High Capacity Pumping) – Modul veľkokapacitného odčerpávania vody. Slovenskí hasiči absolvujú približne 1 300 km dlhú cestu, ktorá bude trvať približne 24 hodín. 

"Slovensko opäť preukazuje, že je pripravené okamžite reagovať a v krízových situáciách pomôcť aj takým veľkým štátom, ako je Francúzsko. Naši hasiči sú profesionáli a verím, že ich nasadenie do postihnutých oblastí prinesie zlepšenie situácie. Zároveň takéto vyslanie vnímam aj ako získavanie skúseností pre prípad, že by rovnaká situácia nastala na Slovensku,” uviedol minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

Slovenskí hasisči budú odčerpávať vodu zo zaplavených oblastí dvoma veľkokapacitnými čerpadlami. Veľkokapacitné čerpadlo zvládne vyčerpať 350 až 6000 kubíkov vody za hodinu, v závislosti od vzdialenosti, z ktorej je voda odčerpávaná. 

“Čerpadlo je zároveň uspôsobené na čerpanie kalnej vody s päťpercentným podielom pevných prvkov a častíc s veľkosťou do 40 mm a môže operovať v ťažko dostupných oblastiach. Verím, že hasiči naplnia účel svojho vyslania a domov sa vrátia v zdraví,” povedal prezident Hasičského a záchranného zboru Adrián Mifkovič.

Sekcia krízového riadenia MV SR v spolupráci s ministerstvom zahraničných vecí pripravili potrebné povolenia na tranzit cez členské štáty EÚ na miesto určenia pre  6 hasičských vozidiel AWD, 2 hasičské AWD vozidlá typu pick-up a jedno sprievodné vozidlo. Pri zabezpečovaní policajných sprievodov hasičského konvoja v členských štátoch asistujú policajní pridelenci.

Modul je pripravený na začatie protipovodňových záchranných prác do hodiny od príchodu na miesto určenia. 

“Po zverejnení požiadavky Francúzska v systéme CECIS sekcia krízového riadenia okamžite reagovala. Som rád, že každým takýmto vyslaním sa zdokonaľuje súhra jednotlivých zložiek, a to aj pri zabečovaní logistiky a ďalších sprievodných aktivít, ktoré uľahčujú a zrýchľujú cestu k miestu vyslania,” doplnil generálny riaditeľ sekcie krízového riadenia Ervín Erdélyi.

Európska komisia pri podobných vyslaniach refunduje 75 percent prevádzkových nákladov,  ako napríklad pohonné hmoty či náklady na ubytovanie. 

Ide o druhé zahraničné vyslanie modulu HCP. Na prelome mája a júna 2023 modul pomáhal pri odčerpávaní vody v povodňami postihnutom Taliansku



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Zdroj/Foto: Minister Matúš Šutaj Eštok počas tlačového bríingu. (MV SR/Facebook)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies