Putin vyzval na nové rozhovory s USA o zbraniach, aby sa ľudstvo vyhlo chaosu

NETKY.SK • 5 August 2019, 17:26 • 2 min
Putin vyzval na nové rozhovory s USA o zbraniach, aby sa ľudstvo vyhlo chaosu

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin vyzval v pondelok Spojené štáty, aby začali nové rozhovory o nešírení a likvidácii zbraní, keďže zmluva o jadrových zbraniach z obdobia studenej vojny medzi oboma veľmocami stroskotala.

slovakia

left justify in out

"Aby sme sa vyhli chaosu, keď neplatia žiadne pravidlá, obmedzenia ani zákony, treba znova zvážiť všetky možné nebezpečné následky a začať seriózny dialóg bez akýchkoľvek nejasností," uviedol Putin vo vyhlásení, z ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

 

"Sme na to pripravení," dodal ruský prezident.

 

Moskva obviňuje Washington z jednostranného ukončenia Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF), ktorú v období studenej vojny, v roku 1987, uzavreli Spojené štáty s vtedajším Sovietskym zväzom.

 

Konkrétne ju podpísali americký prezident Ronald Reagan a sovietsky vodca Michail Gorbačov.

 

 

INF zakazovala Spojeným štátom a Sovietskemu zväzu a následne Rusku okrem iného výrobu, skúšky, použitie alebo vlastníctvo jadrových a konvenčných rakiet s plochou dráhou letu, ktoré majú dolet 500 - 5500 kilometrov a sú odpaľované z pevniny.

 

Washington a NATO obvinili Rusko z vývoja novej rakety 9M729, čo je podľa ich slov porušením zmluvy. Rusko však tvrdí, že jej dolet je kratší než 500 kilometrov.

Putin uviedol, že ak Rusko dostane informácie o vývoji nových rakiet v Spojených štátoch, "bude nútené začať naplno vyvíjať podobné rakety".

 

Rusko "ich nerozmiestni v dôležitých oblastiach, kým tam nebudú rozmiestnené rakety americkej výroby," poznamenal ruský líder.

 

Ak sa neuskutočnia nové rozhovory o strategickej bezpečnosti, "tento scenár bude znovu znamenať štart nekontrolovateľných pretekov v zbrojení," dodal šéf Kremľa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies