Situácia na Ukrajine: Proruskí aktivisti obsadili policajnú stanicu v Luhansku

NETKY.SK • 29 Apríl 2014, 15:00 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Proruskí aktivisti obsadili policajnú stanicu v Luhansku

MOSKVA - V blízkosti ruských hraníc je od začiatku patovej situácie medzi Moskvou a Kyjevom bezprecedentne zvýšená aktivita amerických vojsk NATO, uviedol v pondelok ruský minister obrany Sergej Šojgu, pričom vyzval svojho amerického rezortného kolegu Chucka Hagela, aby pomohol "zmierniť rétoriku", informovala agentúra Reuters.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

20:55 - Separatisti hovoria o pokroku rokovaní o prepustení pozorovateľov OBSE

V rokovaniach s Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) o prepustení jej vojenských pozorovateľov sa podarilo dosiahnuť "slušný pokrok". Uviedol to dnes podľa agentúry Reuters samozvaný starosta východoukrajinského mesta Slovjansk Viačeslav Ponomariov, ktorý je zároveň vodcom separatistov zadržiavajúcich pozorovateľov. Na otázku, kedy dôjde k prepusteniu pozorovateľov, Ponomariov odpovedal, "že nemôže stanoviť žiadny časový rámec, pretože všetko závisí od dodržiavania dohôd uzavretých s predstaviteľmi OBSE".

 

18:42 - Separatisti v Luhansku zaútočili na policajnú stanicu

Proruskí separatisti zaútočili dnes automatickými zbraňami a omračujúcimi granátmi na policajnú stanicu vo východoukrajinskom Luhansku, informovala agentúra Reuters. Podľa nej približne 20 ozbrojencov strieľalo na budovu v snahe donútiť policajtov, aby zložili zbrane. Podľa agentúry Interfax-Ukrajina sa pred budovou zhromaždilo asi 500 ľudí, ktorí žiadali rezignáciu šéfa polície. Ten údajne s odstúpením súhlasil. Ešte predtým separatisti obsadili v Luhansku úrad regionálneho prokurátora, regionálnu centrálu štátnej televízie a budovu oblastnej samosprávy. Úradujúci ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov medzitým vyzval na prepustenie policajných šéfov v Luhansku a Donecku. Podľa neho sa ukázalo, že "drvivá" časť policajných síl na východe Ukrajiny nie je schopná plniť si svoje povinnosti - "brániť našich občanov".

 

 

18:22 - LEW: Sankcie Západu vyvíjajú tlak na ruskú ekonomiku, môžu nasledovať ďalšie

Medzinárodné sankcie voči Rusku za jeho aktivity na Ukrajine vyvíjajú tlak na ruskú ekonomiku a ak Moskva svoj postoj nezmení, je možné, že budú nasledovať ďalšie. Povedal to dnes americký minister financií Jack Lew. Informovala o tom agentúra Reuters.
     

"Ak vezmeme do úvahy obdobie od anexie Krymu Ruskom a zavedenia prvých sankcií, je vidieť, že odvtedy došlo k dosť výraznému zhoršeniu situácie v už aj tak oslabenej ruskej ekonomike. Vidíme to na vývoji akciového trhu, kurzu ruskej meny či na vývoji viacerých kľúčových ekonomických ukazovateľov," povedal Lew. Zároveň nevylúčil, že časom by mohli prísť aj sankcie USA a Európskej únie, ktoré by mohli zasiahnuť bankový či energetický sektor. "Musíme mať aj naďalej otvorené všetky možnosti. Sme pripravení prijať ďalšie opatrenia a už skôr sme dali jasne najavo, že sme na to pripravení, ak sa politika Ruska nezmení," dodal Lew.

 

img

 

18:03 -  Separatisti obsadili v Luhansku aj úrad prokurátora a budovu televízie

Proruskí separatisti obsadili dnes vo východoukrajinskom meste Luhansk úrad regionálneho prokurátora a regionálnu centrálu štátnej televízie. Stalo sa tak krátko po tom, čo dostali pod kontrolu aj budovu oblastnej samosprávy, informovala agentúra Reuters. Proruské sily do dneška okupovali v Luhansku len budovu miestnej správy Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU). Agentúra UNIAN spresnila, že dnes o 14.00 h miestneho času vypršalo ultimátum, ktoré ľudia okupujúci budovu SBU dali vedeniu Luhanskej oblasti. Medzi ich požiadavkami bola amnestia všetkých väzňov zadržiavaných z politických dôvodov, vypísanie referenda o štatúte oblasti, zrušenie rozhodnutia o zvýšení cien a zmena štatútu ruského jazyka na štátny.

 

17:36 - OBSE chce mať na Ukrajine 500 civilných pozorovateľov

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) dnes oznámila, že plánuje získať pre civilnú misiu na Ukrajine stovky ďalších pozorovateľov. A to aj napriek tomu, že tam proruskí separatisti zadržiavajú sedem vojenských pozorovateľov OBSE, napísala agentúra Reuters. OBSE sa v marci rozhodla vyslať na Ukrajinu civilnú pozorovateľskú misiu v snahe zmierniť krízu po páde režimu prezidenta Viktora Janukovyča. Najprv tam vyslala 100 pozorovateľov; momentálne ich je 154 a tento počet plánuje zvýšiť na 500.

 

16:57 - Oleh Carjov stiahol svoju prezidentskú kandidatúru

Ukrajinský prezidentský kandidát Oleh Carjov sa vzdal boja o úrad hlavy štátu. Svoje rozhodnutie oznámil na dnešnom zasadnutí koordinačnej rady občianskeho hnutia Juhovýchod, informovala agentúra ITAR-TASS. Carjov, poslanec Strany regiónov, povedal, že príchodom do Kyjeva, kde by vystúpil s prejavom, by riskoval život. Taktiež uviedol, že účasť v diskusiách v štátnej televízii prostredníctvom telemosta mu zamietli. "V tejto súvislosti som sa rozhodol stiahnuť svoju kandidatúru, pretože za takýchto podmienok je status kandidáta neefektívny," konštatoval. Zároveň vyzval všetkých prezidentských kandidátov, ktorí majú svoju voličskú základňu na juhovýchode Ukrajiny, aby nasledovali jeho príklad. "Voľby, ktoré sa konajú na pozadí občianskej vojny, by sme mali bojkotovať," zdôraznil. Prezidentské voľby na Ukrajine sú naplánované na 25. mája.

 

15:40 - Nové sankcie voči Rusku posunuli cenu ropy WTI výraznejšie nad 101 USD/barel

Cena americkej ropy sa posunula výraznejšie nad úroveň 101 USD za barel (159 litrov), keď trhy zareagovali na najnovšiu sériu sankcií zo strany USA a Európskej únie voči Rusku za jeho podiel na vývoji na Ukrajine. Trhy zároveň vyčkávajú na najnovšie informácie o zásobách ropy v USA. Informovala o tom agentúra AP. Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v júni vzrástla v skorých popoludňajších hodinách v Európe v rámci elektronického obchodovania na burze v New Yorku o 59 centov na 101,43 USD (73,36 eura) za barel. Na záver pondelkového obchodovania (28. apríla) sa cena WTI zvýšila o 24 centov a obchodovanie uzatvorila na úrovni 100,84 USD/barel. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent obchodovanej v Londýne vzrástla o 52 centov na 108,64 USD za barel.

 

15:18 - Proruskí aktivisti obsadili regionálnu samosprávu v Luhansku

Budovu oblastnej samosprávy vo východoukrajinskom meste Luhansk dnes obsadilo asi 2000 proruských separatistov, ktorí pritom nenarazili na odpor miestnej polície. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá pripomenula, že proruské sily doteraz v Luhansku okupovali len budovu miestnej správy Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU). 

 

Agentúra UNIAN spresnila, že dnes o 14.00 h miestneho času vypršalo ultimátum, ktoré ľudia okupujúci budovu SBU dali vedeniu Luhanskej oblasti. Medzi ich požiadavkami bola amnestia všetkých väzňov zadržiavaných z politických dôvodov, vypísanie referenda o štatúte oblasti, zrušenie rozhodnutia o zvýšení cien a zmena štatútu ruského jazyka na štátny.

 

img

 

14:40 - MZV a OBSE majú plán na oslobodenie pozorovateľov v Slovjansku

Ukrajina spolu s Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vypracovala plán na oslobodenie vojenských inšpektorov OBSE, ktorých od minulého piatka zadržiavajú proruskí radikáli v Slovjansku na juhovýchode Ukrajiny. Informoval o tom dnes v Kyjeve námestník ukrajinského MZV Danylo Lubkyvskyj, ktorý vyjadril nádej, že oslobodenie bude "bezodkladné". Zdôraznil, že prioritou operácie bude ochrana ľudských životov. Ubezpečil, že počas nej nedôjde k žiadnym akciám, ktoré by mohli ohroziť životy ľudí. Ukrajinský diplomat uviedol, že nemajú jasný politický program a riadia sa len pokynmi ruských agentov.  Samozvaný primátor Slovjansk Viačeslav Ponomariov dnes vyhlásil, že je ochotný rokovať o prepustení zadržiavaných členov vojenskej misie OBSE len za predpokladu, že EÚ odvolá sankcie uvalené na lídrov východoukrajinských separatistov. Ponomariov pre agentúru Interfax uviedol, že vízové obmedzenia a zmrazenie bankových účtov uvalené na lídra tzv. Doneckej republiky Denisa Pušilina a ďalšieho vodcu separatistov Andreja Purgina "neprospievajú dialógu".

 

14:08 - Rusko pracuje na reakcii na sankcie USA, EÚ i Japonska

Rusko pracuje na reakcii na nové sankcie uvalené na Moskvu Spojenými štátmi a Európskou úniou v súvislosti s krízou na Ukrajine, uviedla dnes Valentina Matvijenková, predsedníčka Rady federácie, hornej komory ruského parlamentu. "Po druhej vlne sankcií (ruská) vláda vypracúva odvetné opatrenia, pričom v prvom rade skúma aj potenciálne škody pre našu ekonomiku," spresnila Matvijenková podľa agentúry Interfax. Podľa ruskej političky "takéto nepriateľské útoky nemôžu zostať bez odpovede". "Ja myslím, že reakcia určite musí byť," zdôraznila Matvijenková, pod ktorej predsedníctvom Rada federácia 1. marca dala prezidentovi Vladimirovi Putinovi súhlas na nasadenie ruských vojakov na Ukrajine. Podľa Kremľa bolo nasadenie vojakov potrebné na normalizáciu situácie na Ukrajine a na ochranu ruských občanov a vojakov z ruskej základne umiestnenej na Krymskom polostrove, ktorý mal v rámci Ukrajiny autonómiu.

 

14:01 - Ukrajinský premiér chce návrh ústavy do prezidentských volieb

krajinský premiér Arsenij Jaceňuk vyzval v pondelok poslancov, aby návrh novej ústavy vypracovali a prijali do prezidentských volieb, ktoré sú naplánované na 25. mája. Informoval o tom ukrajinský denník Kyiv Post na svojej internetovej stránke. Parlamentné politické strany Jaceňuk vyzval, aby znenie základného dokumentu krajiny podporili, čo považuje za veľmi dôležité. Premiér tiež prisľúbil, že napriek zložitej situácii a kríze na východe Ukrajiny sa prezidentské voľby uskutočnia podľa plánu. „Voľby sa určite budú konať,“ vyhlásil pred poslancami.

 

13:47 - Vlajky Doneckej republiky vejú v ďalších piatich mestách

Päť miest v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny vyvesilo dnes na svojich radniciach vlajku samozvanej Doneckej ľudovej republiky. Informovala o tom agentúra RIA Novosti, ktorá dodala, že ide o mestá ležiace pozdĺž cesty spájajúcej Doneck s Luhanskom. Vlajky Doneckej ľudovej republiky vyvesili na administratívnych budovách v mestách Šachtarsk, Torez, Snižne, ktoré majú od 50.000 do 80.000 obyvateľov, ako aj v menších mestách Hirne a Krasnyj Luč. V Toreze na radnici vlaje aj ukrajinská zástava. Podľa miestneho vedenia tento stav bude až do 11. mája, keď "národ v referende rozhodne" o štatúte oblasti. V súvislosti s napätou situáciou v Doneckej oblasti sa jej guvernér Serhij Taruta, ako aj primátor mesta Doneck Oleksandr Lukjančenko obrátili na vedenie krajiny s požiadavkou, aby predsa len na 25. mája, keď sa budú na Ukrajine konať predčasné prezidentské voľby, vypísalo aj celoštátne referendum, ktorého predmetom má byť posilnenie právomocí regiónov a vytvorenie mestskej polície.   

 

img

 

13:13 - Sankcie EÚ voči Moskve svedčia o nepochopení situácie na Ukrajine

Ruské ministerstvo zahraničných vecí dnes obvinilo Európsku úniu z nepochopenia situácie na Ukrajine. Uvádza sa to v dnešnom vyhlásení, o ktorom informovali tlačové agentúry. "Ak je uvalenie sankcii voči Ruskej federácii pokusom o stabilizáciu situácie na Ukrajine, potom to svedčí o absolútnom nepochopení vnútropolitickej situácie v tejto krajine" zo strany Bruselu, píše sa vo vyhlásení. Ruské MZV upozorňuje, že ak sa Brusel sankciami snaží stabilizovať situáciu na Ukrajine, de facto tým "vyzýva tamojších neonacistov, aby pokračovali v protizákonnom konaní a mimosúdnom trestaní civilistov na juhovýchode krajiny. Námestník ruského MZV Sergej Riabkov zasa kritizoval USA, že obviňujú Rusko z neplnenia nedávno podpísaných ženevských dohôd, pričom sa však ani oni nimi neriadia, podobne ako ani kyjevská vláda.  Dodal, že Rusko sa nemôže zmieriť s tým, že "celý tlak" na plnenie ženevských dohôd sa teraz sústreďuje na proruských aktivistov na juhovýchode krajiny, pričom však stúpenci radikálneho Pravého sektora nezložili zbrane ani neopustili obsadené úradné budovy, ako to dohoda zo Ženevy predpokladá.

 

12:55 - Separatisti žiadajú za pozorovateľov OBSE zrušenie sankcií

Vodca proruských ozbrojencov vo východoukrajinskom Slovjansku Vjačeslav Ponomarjov je ochotný rokovať o prepustení zadržaných pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ak Západ zruší sankcie voči separatistom. Povedal to pre agentúru Interfax v reakcii na rozšírenie zoznamu sankcionovaných osôb zo strany Európskej únie. Patrí medzi nich aj Denis Pušilin, líder samozvanej Ľudovodemokratickej republiky Doneck. Zadržaných členov OBSE pritom Ponomarjov označil za "vojnových väzňov".

 

12:43 -  Ruskí vojaci sa nesťahujú od hraníc s Ukrajinou

Desaťtisíce ruských vojakov sa stále nachádzajú v blízkosti ukrajinských hraníc. Severoatlantická aliancia v utorok informovala, že nie sú žiadne náznaky ich sťahovania napriek tomu, že Rusko oznámilo ich návrat do základní. „Momentálne nemáme informácie, ktoré by naznačovali stiahnutie ruských jednotiek od ukrajinských hraníc,“ povedal v utorok nemenovaný predstaviteľ NATO. Dodal, že aliancia pokračuje v nátlaku na Rusko, aby dodržiavalo ženevskú dohodu a v záujme diplomatického riešenia krízy opustilo oblasť hraníc s Ukrajinou. Ruská vláda v pondelok vo vyhlásení informovala, že jej minister obrany Sergej Šojgu svojmu americkému partnerovi Chuckovi Hagelovi telefonicky oznámil, že ruské jednotky sa po ukončení cvičení vrátili od ukrajinských hraníc na svoje stále pozície.

 

12:40 - Nové sankcie EÚ sa dotkli vicepremiéra i šéfa armády

Európska únia v utorok zverejnila mená 15 politikov a vojenských lídrov postihnutých sankciami za angažovanie sa v dianí na východe Ukrajiny. Na osoby uvedené v oficiálnom vestníku únie sa bude vzťahovať zákaz cestovať do EÚ a zmrazenie majetku. Európska únia už pritom potrestala za marcové pripojenie Krymu 33 Rusov a Ukrajincov. Najnovšie reštriktívne opatrenia sa dotkli aj ruského vicepremiéra Dmitrija Kozaka zodpovedného za anexiu Krymu, náčelníka generálneho štábu ruskej armády Valerija Gerasimova zodpovedného za cvičenia pri ukrajinských hraniciach či šéfa vojenskej tajnej služby GRU Igora Serguna, ktorý stojí za nasadením svojich ľudí na Ukrajine. Nechýbajú ani vodcovia proruských separatistických skupín, vedúci predstavitelia Štátnej dumy či aktuálny guvernér anektovaného Sevastopoľu. Oficiálnym dôvodom potrestania zmienených osôb je "podrývanie územnej celistvosti Ukrajiny". Rozhodli o ňom ministri zahraničných vecí členských štátov EÚ na svojom pondelňajšom zasadnutí v Bruseli. 

 

12:36 - Moskva na juhovýchode Ukrajiny nezopakuje tzv. krymský scenár

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov dnes vyhlásil, že nie je dôvod obávať sa, že Moskva sa po anexii Krymského polostrova pokúsi zmocniť aj juhovýchodnej časti Ukrajiny. "My vonkoncom - a to podčiarkujem - nemáme v úmysle zopakovať na juhovýchode Ukrajiny tzv. krymský scenár. Niet dôvodu obávať sa toho," uviedol Riabkov podľa agentúry Interfax pre internetový server Gazeta.ru.Anexia Krymského polostrova vyvolala najvážnejšiu krízu medzi Ruskom a Západom od skončenia studenej vojny pred viac ako 20 rokmi, ako aj zvýšenie napätia medzi Moskvou a novou vládou v Kyjeve.
      

12:20 - Riabkov: Rusko by mohlo uznať výsledky prezidentských volieb na Ukrajine

Ruské ministerstvo zahraničných vecí nevylučuje, že Moskva uzná výsledky predčasných prezidentských volieb, ktoré sa na Ukrajine uskutočnia 25. mája. V rozhovore pre internetový server Gazeta.ru to dnes pripustil námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov. Dodal, že uznanie výsledku prezidentských volieb na Ukrajine zo strany Moskvy závisí od toho, čo bude hlasovaniu prechádzať a aký bude jeho priebeh.

 

12:08 - Slovjansk: Rokovať o prepustení misie OBSE bude možné až po zrušení sankcií EÚ

Samozvaný primátor východoukrajinského mesta Slovjansk Viačeslav Ponomariov je ochotný rokovať o prepustení zadržiavaných členov vojenskej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe len za predpokladu, že EÚ odvolá sankcie uvalené na lídrov východoukrajinských separatistov. Ponomariov pre agentúru Interfax uviedol, že vízové obmedzenia a zmrazenie bankových účtov uvalené na lídra tzv. Doneckej republiky Denisa Pušilina a ďalšieho vodcu separatistov Andreja Purgina "neprospievajú dialógu".

 

11:30 - Predstaviteľ NATO: Nič nenaznačuje odchod ruských vojakov od hranice s Ukrajinou

Severoatlantická aliancia nezaznamenala žiadne známky toho, že by sa desaťtisíce ruských vojakov sťahovali z oblastí pri ukrajinskej hranici, aj keď Rusko tvrdí, že sa vrátili na svoje stále pozície. Pre agentúru Reuters to dnes uviedol predstaviteľ NATO. Ruský minister obrany Sergej Šojgu v pondelok v telefonáte s americkým rezortným partnerom Chuckom Hagelom podľa ruskej vlády povedal, že ruské jednotky, ktoré minulý týždeň začali vojenské cvičenia neďaleko hranice, sa už vrátili na svoje základne.

 

11:10 - Nemecká vláda sa dištancovala od exkancelára Schrödera pre zábery s Putinom

Nemecká vláda sa dnes dištancovala od bývalého kancelára Gerharda Schrödera po zverejnení fotografií, na ktorých sa priateľsky objíma s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Petrohrade. Informovala o tom agentúra Reuters. Schröderov úrad fotografie bezprostredne nekomentoval. Podľa mediálnych informácií vznikli zábery pred Jusupovským palácom, kde sa Schröder zúčastňoval na oslave na počesť svojich 70. narodenín zo 7. apríla. "Nereprezentuje nemeckú vládu," citovala agentúra Reuters nemenovaného predstaviteľa nemeckého kabinetu v súvislosti so zverejnenými fotografiami. "Malo by to byť každému jasné, že pán Schröder pred časom odišiel z aktívnej politiky," dodal.

 

img

 

10:02 - Provládna domobrana v Luhansku i Donecku viní políciu z laxnosti

Prívrženci federalizácie Ukrajiny v pondelok počas mítingu na podporu vlády v Kyjeve vzali do zajatia siedmich obyvateľov mesta Doneck. Ako informovala agentúra UNIAN, zajatcov prepustili na slobodu dnes ráno. Ako spresnila agentúra Ukrinform, po provládnom mítingu za jednotu Ukrajiny v Donecku, ktorý počas následného pochodu mestom prerástol do potýčok s proruskými aktivistami, bolo zranených 25 ľudí, z toho siedmi ťažko. 

 

10:00 - MasterCard nebude poskytovať služby potrestaným ruským bankám

Americká firma MasterCard prestane v blízkej budúcnosti poskytovať svoje služby majiteľom tých platobných kariet, ktoré vydali ruské spoločnosti SMP bank a InvestCapitalbank. Na tieto banky totiž v pondelok predstavitelia USA uvalili sankcie. Obidve spoločnosti sú pod kontrolou bratov Borisa a Arkadija Rotenbergovcov. Tieto osoby sa nachádzajú na zozname ľudí, na ktorých uvalili v marci USA sankcie v súvislosti s ruskou anexiou Krymu.

 

09:39 - Fico: Ekonomické sankcie voči Rusku by ťažko poškodili Slovensko

Oživenie ekonomiky v Európskej únii, ktorá sa ešte stále borí s dôsledkami ťažkej hospodárskej krízy, je očividné. "Vnímame ho aj na Slovensku, pretože ak sa pozeráme na hospodársky rast a rôzne prognózy, tak je to veľmi slušné," konštatoval v rozhovore pre TASR premiér Robert Fico. Vláda podľa jeho slov robí opatrenia na definitívne konsolidovanie verejných financií, avšak zároveň musí napĺňať očakávania ľudí. "Dva roky boli trpezliví a teraz je našou povinnosťou prísť s takými riešeniami, z ktorých budú mať nejakú mieru prospechu," zdôraznil. Viac sa dočítate TU!

 

img

 

09:22 - Za postup Moskvy voči Ukrajine Japonsko uvalilo sankcie na 23 ruských občanov

Japonsko dnes uvalilo vízové reštrikcie na 23 ruských vládnych úradníkov. Nasledovalo tak USA a EÚ, ktoré oznámili rozšírenie sankcií voči Rusku ako reakciu na jeho politiku voči Ukrajine. Japonsko vyjadruje vážne znepokojenie, že Rusko pokračuje v krokoch, ktoré porušujú územnú celistvosť a suverenitu Ukrajiny vrátane anexie Krymského polostrova, uvádza sa vo vyhlásení japonského ministra zahraničných vecí Fumia Kišidu.

 

08:58 - Zraneného primátora Charkova previezli do Izraela

Charkovského primátora Hennadija Kernesa, ktorý sa v pondelok stal terčom pokusu o vraždu, v noci nadnes previezli na liečenie do Izraela. Informovala o tom dnes tlačová služba charkovskej radnice.
      

Kernesa prehliadli v pondelok večer izraelskí lekári, ktorí sa špecializujú na strelné zranenia. Konštatovali, že ukrajinskí lekári zvolili správny liečebný postup pre stabilizáciu zdravotného stavu zraneného primátora, rozhodli sa však pre prevoz na špecializovanú kliniku do Izraela. Hovorca charkovskej radnice jej názov ani sídlo neuviedol. Kernesa do Izraela previezli dnes nadránom špeciálne vybaveným lietadlom.
      

Útok na Kernesa začala polícia vyšetrovať ako pokus o vraždu. Podľa agentúrnych zdrojov strelec strieľal v okamihu, keď mu bol Kernes obrátený chrbtom. Agentúra UNIAN spresnila, že v čase útoku sa Kernes venoval bežeckému tréningu. 

 

 

 

07:58 - Ukrajina je ochotná urýchlene splatiť dlh Gazpromu, ale žiada pôvodnú cenu

Ukrajina oznámila, že je pripravená urýchlene splatiť ruskému plynárenskému koncernu Gazprom dlh vo výške 2,2 miliardy USD (1,59 miliardy eur), ak Gazprom bude súhlasiť so znížením ceny plynu na 268 USD za 1000 kubických metrov (m3). Povedal to dnes ukrajinský predseda vlády Arsenij Jaceňuk, ktorý zároveň dodal, že ukrajinská vláda a plynárenská spoločnosť Naftogaz začali prípravné kroky s cieľom posunúť celú kauzu okolo vysokej ceny plynu na medzinárodnú arbitráž. Informovali o tom agentúry Reuters a AFP.

 

07:56 - Rusko sa dohodlo s EÚ na termíne rokovaní o plynovom dlhu Ukrajiny

Ruský minister energetiky Alexander Novak a komisár Európskej únie pre energetiku Günther Oettinger v pondelok dospeli k predbežnej dohode týkajúcej sa trilaterálnych rozhovorov medzi Ruskom, Ukrajinou a EÚ ohľadom plynového dlhu Kyjeva voči Moskve. Rokovania sa uskutočnia tento týždeň, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na príslušný ruský rezort. "Stretnutie je naplánované na 2. mája vo Varšave," uviedlo vo vyhlásení ruské ministerstvo energetiky. Očakáva sa, že ukrajinská delegácia taktiež čoskoro potvrdí svoju účasť. Rusko skôr navrhlo, aby sa stretnutie konalo už tento týždeň v pondelok v Moskve.

 

06:52 - Ministri obrany Ruska a Spojených štátov hovorili o situácii na Ukrajine

V blízkosti ruských hraníc je od začiatku patovej situácie medzi Moskvou a Kyjevom bezprecedentne zvýšená aktivita amerických vojsk NATO, uviedol v pondelok ruský minister obrany Sergej Šojgu, pričom vyzval svojho amerického rezortného kolegu Chucka Hagela, aby pomohol "zmierniť rétoriku", informovala agentúra Reuters. Šojgu telefonicky Hagelovi povedal, že Rusko je otvorené kontaktom so všetkými stranami so zámerom zredukovať napätie. Ruské sily, ktoré minulý týždeň pozdĺž ukrajinských hraníc vykonávali neohlásené manévre, sa už vrátili na svoje stále základne, dodal Šojgu bez udania ďalších podrobností. Vojenské cvičenie sa stretlo s kritikou západných krajín.

 

19:46 - Riabkov označil americké sankcie za necivilizované

Za protiprávne a necivilizované označil dnes nové americké sankcie proti ruským činiteľom a spoločnostiam námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov. "Rozhodne odsudzujeme tento rad opatrení, ktoré boli oznámené v úsilí vyvinúť sankciami nátlak na Moskvu," uviedol Riabkov. Doplnil, že obmedzenia vývozu vyspelých technológií zo Spojených štátov znamenajú návrat k praktikám studenej vojny."Jednostranné medzinárodné sankcie sú vo svojej podstate protiprávne. Nielenže nezodpovedajú normám civilizovanej interakcie medzi štátmi, ale sú v rozpore s požiadavkami medzinárodného práva," citovala Riabkova agentúra Reuters.

 

18:52 - Niektorí republikánski senátori označili sankcie voči Rusom za nedostatočné

Niekoľko amerických republikánskych senátorov označilo dnes najnovšie sankcie, ktoré Biely dom uvalil na niektorých ruských činiteľov a spoločnosti, za príliš mierne na to, aby odradili Moskvu od ďalších krokov na Ukrajine. Senátori zároveň požadovali rozsiahlejšie opatrenia, informovala agentúra Reuters. Senátor za štát Tennessee Bob Corker - vplyvný republikán v senátnom výbore pre zahraničné vzťahy - označil nové sankcie za "obyčajné plesknutie po prstoch". Jeho kolega zo štátu Indiana a bývalý veľvyslanec v Nemecku Dan Coats uviedol, že opatrenia prezidenta Baracka Obamu sú "slabé a oneskorené"."Kým Putin skutočne nepocíti bolesť zo sankcií uvalených na spoločnosti ako Gazprom, ktorý Kremeľ využíva na vydieranie Ukrajiny a ostatných susedných krajín, a na ďalšie významné finančné inštitúcie, nemyslím si, že diplomacia zmení správanie Moskvy a pomôže zmierniť krízu," uviedol senátor Corker.

 

18:17 - Ruský veľvyslanec pri OBSE: Vyslanie pozorovateľov na Ukrajinu bolo nezodpovedné

Vyslanie vojenských pozorovateľov z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) na nepokojný východ Ukrajiny, kde ich v piatok zadržali, bolo "nesmierne nezodpovedné", uviedol dnes ruský veľvyslanec pri OBSE Andrej Kelin. Podľa neho by však bolo dobrým krokom smerom k zmierneniu konfliktu na Ukrajine, keby sa podarilo dosiahnuť prepustenie siedmich európskych pozorovateľov, ktorých zadržiavajú proruskí separatisti. "Urobili sme vyhlásenie, v ktorom sme sa za týchto ľudí prihovorili. Dúfame, že rokovania budú pokračovať a že budú úspešné," citovala Kelina agentúra Reuters po mimoriadnom zasadaní OBSE, ktoré sa dnes konalo vo Viedni.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies