Severná Kórea organizovala zhromaždenia proti USA, varovala pred jadrovou vojnou

NETKY.SK • 26 Jún 2023, 11:30 • 2 min
Severná Kórea organizovala zhromaždenia proti USA, varovala pred jadrovou vojnou

SOUL - Severná Kórea zorganizovala hromadné demonštrácie v Pchjongjangu, na ktorých ľudia volali heslá sľubujúce "odvetnú vojnu" s cieľom zničiť Spojené štáty.

slovakia

left justify in out

Severná Kórea zorganizovala hromadné demonštrácie v Pchjongjangu, na ktorých ľudia volali heslá sľubujúce "odvetnú vojnu" s cieľom zničiť Spojené štáty. Pripomenula si takto 73. výročie začiatku kórejskej vojny. S odvolaním sa na pondelkové správy štátnych médií o tom informovala agentúra Reuters. Na zhromaždeniach po celom hlavnom meste sa v nedľu zúčastnilo približne 120.000 pracujúcich a študentov, uviedla štátna tlačová agentúra KCNA. Zverejnené fotografie ukazujú štadión plný ľudí držiacich plagáty s nápismi "Celé pevninské USA sú v našom dostrele" či "Imperialistické USA sú ničiteľom mieru".

 

Nedeľňajšie výročie prišlo v čase obáv, že Pchjongjang by mohol čoskoro znova vypustiť svoju prvú vojenskú špionážnu družicu, aby monitoroval vojenské aktivity USA. S prvým pokusom 31. mája KĽDR neuspela. Severná Kórea testuje rôzne zbrane vrátane medzikontinentálnych balistických striel, čo zvyšuje napätie s Južnou Kóreou a USA, hlavným spojencom Soulu. Severokórejské ministerstvo zahraničných vecí v pondelok zverejnilo správu, v ktorej sa píše, že USA sa "zúfalo snažia podnietiť jadrovú vojnu", a v ktorej obviňuje Washington z posielania strategických zbraní do regiónu. Severná a Južná Kórea sú technicky stále vo vojnovom stave, pretože konflikt z rokov 1950-53 sa skončil prímerím, nie mierovou zmluvou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies