Tohtoročná Gotická cesta otvorená predstaví sedem kostolov Rožňavského okruhu

NETKY.SK • 10 August 2023, 16:17 • 2 min
Tohtoročná Gotická cesta otvorená predstaví sedem kostolov Rožňavského okruhu

ROŽŇAVA - Tradičné podujatie Gotická cesta otvorená tento rok predstaví stredoveké kostoly Rožňavského okruhu. Na hornom Gemeri budú môcť návštevníci zavítať do siedmich sakrálnych pamiatok so vzácnymi freskami i areálu huty Etelka. TASR o tom informoval Peter Palgut zo združenia Gotická cesta, ktoré podujatie organizuje.

slovakia

left justify in out

Tohtoročná Gotická cesta otvorená odštartuje v piatok (11. 8.) večer v evanjelickom kostole v Štítniku. Konať sa tam bude atmosférická prehliadka, ktorá hranými scénkami v podaní historickej skupiny Kompánia z Turca priblíži históriu kostola. Pre obmedzený počet účastníkov je potrebné sa na prehliadku vopred prihlásiť na webovej stránke združenia. Hlavný program podujatia sa bude konať v sobotu (12. 8.), keď svoje brány verejnosti otvorí sedem kostolov Rožňavského okruhu. Podrobné informácie o otváracích hodinách všetkých kostolov Gotickej cesty nájdete TU.

 

Návštevníci budú môcť zavítať do stredovekých kostolov v Lipovníku, Krásnohorskom Podhradí, Rožňave, Henckovciach, Vyšnej Slanej a Dobšinej, voľne prístupný však bude aj areál industriálnej pamiatky huty Etelka v Nižnej Slanej. "Tento ročník nášho podujatia, ktoré predstavuje vrchol sezóny, prinesie aj malú novinku, aktivitu pre všetkých návštevníkov v podobe zbierania pečiatok z navštívených lokalít do bulletinu s programom podujatia," priblížil Palgut.

Ako dodal organizátor Peter Palgut, za tri označené miesta majú návštevníci nárok na zľavnený nedeľný vstup do expozícií v Kaštieli Betliar a Mauzóleu Andrássyovcov v Krásnohorskom Podhradí. Stredoveké kostoly budú počas konania podujatia pre verejnosť otvorené do 17.00 h. Vstupné do jednotlivých národných kultúrnych pamiatok je dobrovoľné a ostáva navštívenej farnosti či cirkevnému zboru, zabezpečený bude i lektorský výklad.

 

Podujatie je v rámci programu Terra Incognita spolufinancované Košickým samosprávnym krajom (KSK). "Gotické kostoly, ktoré sa od vlaňajška hrdia prestížnou značkou Európske dedičstvo, sú umeleckými a historickými dielami, ktoré vytvárajú veľkú originálnu galériu. Každý z nich je unikátom, či už hovoríme o hodnotných maľbách alebo najstaršom organe. Spolu s bohatou banskou históriou regiónu a úchvatnou prírodou vytvárajú komplexný balík turistických atrakcií," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka. V gemersko-malohontskom regióne sa dodnes zachovalo vyše 20 historických kostolov so stredovekými nástennými maľbami, rozdelené sú do Rožňavského, Štítnického, Jelšavského a Rimavského okruhu. Podujatie Gotická cesta je každoročne zamerané na iný z nich, cieľom je sprístupňovať a približovať kultúrne dedičstvo regiónu širokej verejnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR Foto: Gotická cesta
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies