Severná Kórea je vyhladovaná, vidno to aj na samotnom vodcovi Kim Čong-unovi. Ľudia nemajú čo do úst!

NETKY.SK • 17 Jún 2021, 10:07 • 2 min
Severná Kórea je vyhladovaná, vidno to aj na samotnom vodcovi Kim Čong-unovi. Ľudia nemajú čo do úst!

PCHOJONGJANG – Severokórejský vodca Kim Čong-un priznal, že v krajine majú problémy s dodávkou potravín.

slovakia

left justify in out

Počas zasadnutia Kórejskej strany práce sa riešila otázka s nedostatkom jedla a potravín, ktorú pocítilo už minimálne 40 percent populácie KĽDR a pätina detí. Podľa vodcu Kim Čong-una, ktorý sa zdá byť už na prvý pohľad pochudnutý, je to v dôsledku tajfúnov a povodní.

 

Odborníci za tým vidia aj sankcie uvalené na krajinu v súvislosti s ich jadrovým a raketovým programom, ako aj uzavretú hranicu s Čínou pre pandémiu koronavírusu. 

 

Ak sa niečo nezmení, krajina bude čeliť hladomoru

Strata váhy korpulentnejšieho Kim Čong-una však môže súvisieť aj s jeho zdravotným stavom, ktorý sa mu pred časom zhoršil. Ako však uviedol, s obmedzením jedla sa vyrovnáva aj on sám.

 

„Situácia okolo potravín sa medzi ľuďmi zhoršuje, pretože poľnohospodárstvo nesplnilo plán produkcie obilnín pre škody spôsobené minuloročným tajfúnom,“ povedal vodca KĽDR. 

 

img

 

Astronomické ceny za jedlo

Nedostatok potravín zatiaľ nie je taký dramatický ako v 90. rokoch, kedy počas hladomoru zomrel na podvýživu približne každý desiaty Severokórejčan. Juhokórejské média zároveň informujú o rapídnom zdražovaní potravín v Severnej Kórei, ktoré si môže dovoliť zaplatiť iba hŕstka ľudí. 

 

Ako uvádza Radio Free Asia, niektorí farmári v KĽDR musia denne odovzdávať moč na výrobu hnojív. V Pchjongjangu sa napríklad predávajú šampiňóny za astronomické ceny od sto do 200 USD. Za kilogram banánov si obchodníci vypýtajú 45 dolárov. 

 

Režim odmieta humanitárnu pomoc

Ako uvádza OSN, situáciu môže ešte viac zhoršiť pandémia. „Myslím si, že izolácia krajiny nie je odpoveďou. Je nevyhnutné, aby sa vláda otvorila pomoci medzinárodného spoločenstva,“ vyhlásil spravodajca OSN pre ľudské práva v KĽDR Tomas Quintana. 

 

img

 

Obchod prakticky s jediným partnerom – Čínou, v minulom roku klesol o 80 percent. Režim navyše odmietol akúkoľvek medzinárodnú pomoc pre obavy zo šírenia koronavírusu.

 

Zdroje jedla, ktoré má krajina k dispozícii sú prevažne určené pre armádu. Bežný občan sa tak k potravinovej pomoci zo strany štátu nedostane. 

 

Prečítajte si tiež: Severná Kórea nedávno zaviedla prísny nový zákon, ktorý umožňuje tvrdo trestať aj za použitie slangu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies