Vo veku 81 rokov zomrel spevák Dušan Grúň. Posledné dni trávil v nemocnici

NETKY.SK • 22 Apríl 2024, 08:48 • 2 min
Vo veku 81 rokov zomrel spevák Dušan Grúň. Posledné dni trávil v nemocnici

BRATISLAVA - Spevák Dušan Grúň zomrel vo veku 81 rokov po vyše týždni v nemocnici na zlyhanie orgánov.

slovakia

left justify in out

„S hlbokým zármutkom oznamujeme, že dnes 22.4.2024 v skorých ranných hodinách o 5:05 zomrel spevák Dušan Grúň – v bratislavskej nemocnici potom, čo ho hospitalizovali a uviedli ho do umelého spánku dňa 11.4.2024 – zlyhanie orgánov,“ informovala Anna Olvecká.

Správu o úmrtí pre portál potvrdila aj manželka Dušana Grúňa, Majka Grúňová.

Dušan Grúň so zamatovým hlasom patrí medzi generáciu spevákov, ktorí svojimi hitmi dostávali verejnosť do varu koncom 60. a 70. rokov minulého storočia. Je významnou osobnosťou kultúrneho života na Slovensku. Chodieval nahrávať do Prahy s orchestrom Josefa Vobrubu a Karla Kraugartnera. Z tej doby má niekoľko gramafónových platní a veľa rozhlasových nahrávok. S týmto orchestrom a spevákmi Karlom Gottom, Waldemarom Matuškom, Helenou Vondráčkovou a ďaľšími vystupoval i v Nemecku. Po príchode do Bratislavy v r. 1965 pôsobil skoro 30 rokov s orchestrom Juraja Velčovského. V rozhlase nahral viac ako 260 skladieb, vystupoval nespočetnekrát v televízii. Jeho nahrávky boli zaznamenané na desiatkach gramoplatní. Polovicu tohto obdobia učinkoval v zahraničí so spevákmi Karolom Duchoňom, Janou Kociánovou, Oľgou Szabovou a ďalšími.

Po príchode domov z Nemecka v roku 1996 opäť nahráva v rozhlase, vystupuje v televízii, na koncertoch a vydal CD pod názvom "Úsmevom sa patrí ďakovať." Medzi jeho najväčšie hity patria skladby Butterfly, Nalej mi vína Malvína, Elena, Plavovláska, Starý rodný dom, Hrmí, Tak to mi je a iné.

Dušan Grúň sa stal legendou slovenskej populárnej hudby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: RTVS / Anna Olvecká, www.dusangrun.sk, Foto: cas.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies