Japonci dobýjajú vesmír, sonda Hajabusa 2 úspešne pristála na asteroide Rjugu

NETKY.SK • 22 Február 2019, 06:50 • 2 min
Japonci dobýjajú vesmír, sonda Hajabusa 2 úspešne pristála na asteroide Rjugu

TOKIO - Japonská sonda Hajabusa 2 úspešne pristála v piatok na povrchu asteroidu Rjugu, ktorý je od Zeme vzdialený 280 miliónov kilometrov.

slovakia

left justify in out

"Potvrdzujeme pristátie," uviedla pre agentúru AFP hovorkyňa Japonskej agentúry pre výskum vesmíru (JAXA) Čisato Ikutaová. Podľa nej sonda pristála na asteroide a následne vyštartovala späť na jeho obežnú dráhu. Tento rok by mala na asteroide pristáť ešte niekoľkokrát.

 

img

 

Sonda Hajabusa 2 sa začala približovať k povrchu asteroidu Rjugu vo štvrtok. Približovací manéver, ktorý odložili pre bezpečnostnú kontrolu približne o päť hodín, sa nakoniec začal o 05.15 h SEČ.

 

Podľa plánu mal dotyk s povrchom asteroidu trvať len niekoľko sekúnd. Počas tohto krátkeho času mala sonda odobrať vzorky, ktoré by mohli poskytnúť viac informácií o pôvode slnečnej sústavy a života na Zemi.

 

img

 

Asteroid Rjugu má priemer zhruba 900 metrov a je pomenovaný podľa podmorského paláca z japonskej mytológie.

 

Sonda Hajabusa 2 bola vypustená 3. decembra 2014 z kozmodrómu Tanegašima.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies