Sestry a pôrodné asistentky žiadajú viac peňazí, inak pôjdu do ulíc

NETKY.SK • 2 December 2014, 16:11 • 2 min
Sestry a pôrodné asistentky žiadajú viac peňazí, inak pôjdu do ulíc

BRATISLAVA - Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek vyzýva poslancov Národnej rady SR, aby cez štátny rozpočet zabezpečili viac peňazí do zdravotníctva minimálne o 85 miliónov eur na zvýšenie ich platov. Ako uviedla na dnešnom brífingu v parlamente šéfka komory Iveta Lazorová, ak sa tak nestane, pôjdu do ulíc.

slovakia

left justify in out

Komora oslovila listom všetkých poslancov NR SR. "Vítame aktivitu vlády znížiť odvody do zdravotného poistenia pre nízkopríjmové skupiny obyvateľstva, avšak poukazujeme aj na to, že to bude mať vážny dôsledok na zdravotnú starostlivosť," povedala Lazorová. Podľa jej slov je potrebné si uvedomiť, že populácia starne, čo spôsobuje vyššie nároky na zdravotnú starostlivosť. "S tým súvisí aj výpadok štátneho rozpočtu, ktorý analytici vyčíslili na 250 miliónov eur," upozornila.
     

Lazorová tvrdí, že napriek pozmeňujúcemu návrhu Richarda Rašiho (Smer-SD) navýšiť rozpočet zdravotníctva o 152 miliónov eur bude stále chýbať sto miliónov. "Vôbec nezohľadňujú požiadavku, aby sa navýšili platy aj zdravotníckym pracovníkom, čo je 85 miliónov eur. Vyzývame preto poslancov, aby neodsúhlasili takto predložený návrh rozpočtu, lebo to bude mať vážny dopad na kvalitu zdravotnej starostlivosti, ale schválili taký, ktorý prinesie priestor na dlho očakávané dostatočné platové ohodnotenie sestier a pôrodných asistentiek," odkázala.
     

Na margo vyjadrenia rezortu zdravotníctva, že platy sestier sa už niekoľkokrát zvyšovali a dosahujú v priemere 1100 eur, Lazorová podotkla, že nevie, z akých údajov ministerstvo čerpalo. "My vieme, že priemerný plat sestier je asi 560 až 580 eur v hrubom. Myslíte si, že ak by mali sestry plat 1100 eur, bojovali by toľko za svoje platy?" pýtala sa.
     

K výzve sa pripojila aj Slovenská komora fyzioterapeutov. "V posledných rokoch dlho bojujeme o navýšenie platov. Stále nám len sľubujú a sľubujú. Ľudia nám odchádzajú do zahraničia a stále máme menej a menej zdravotníckeho personálu. Bolo by namieste, keby sa okrem lekárov pozrelo na ostatných zdravotníckych pracovníkov," odporučila prezidentka komory Eva Solčániová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies