Chôdza bez topánok má svoje plusy, nie je však určená každému

NETKY.SK • 2 August 2023, 10:20 • 2 min
Chôdza bez topánok má svoje plusy, nie je však určená každému

Bánovce nad Bebravou-Ľudské chodidlá sú veľmi citlivými miestami, o ktoré sa treba starať

slovakia

left justify in out

Prechádzky "naboso" v orosenej tráve obľubujú najmä milovníci prírody. V posledných rokoch však ľudí bez topánok vídať aj v uliciach či obchodoch. Viacerí s podvihnutým obočím premýšľame nad zmyslom tohto počínania. Topánky majú svoj dôležitý význam. Po celý rok poskytujú nohám ideálne zázemie a pomôžu aj v prekonávaní ťažšieho terénu napríklad pri turistike, na jeseň a v zime zahrejú. Okrem toho sú často originálnym módnym doplnkom. Jednoducho, patria k základnej výbave človeka. Môže chôdza bez topánok osožiť každému, kto prejaví záujem?

 

Chodenie naboso vie uvoľniť neurologické napätie, znížiť zápal, zlepšiť krvný obeh či zvýšiť flexibilitu chodidla. Odborníci ho však neodporúčajú každému. Vyvarovať by sa ho mali diabetici, opatrní by mali byť i starší ľudia. Upozornila na to vedúca fyzioterapeutka nemocnice v Bánovciach nad Bebravou Libuša Klamárová. "Keď chodíme naboso, aktivujeme mnohé nervové zakončenia na našich nohách, čím sa uvoľňuje neurologické napätie a znižuje hladina stresu," načrtla Klamárová.

 

Kontakt chodidla s nerovným povrchom podľa nej pomáha zlepšovať krvný obeh, znižuje zápal, tlmí bolesť, ale v neposlednom rade pomáha zvýšiť silu a flexibilitu svalov a väzov chodidla. "Tým sa zlepšujú prirodzené funkcie zdravého chodidla, keďže bez primeranej sily v chodidle dochádza k zlej mechanike chôdze, a to následne zvyšuje riziko rôznych zranení," vysvetlila Libuša Klamárová.

Odborníci odporúčajú chodiť naboso po nerovných povrchoch, akými sú piesok či tráva. Na verejných priestranstvách si však treba dávať pozor, aby sa na zemi nenachádzali ostrejšie nečistoty, ktoré by mohli nohy poraniť. "Niektoré obce či organizácie zriaďujú pocitové chodníky, na ktorých sa striedajú rôzne povrchy, napríklad drevo, kameň, piesok, tráva či korkové štuple. Chôdzou po tomto chodníku sa vymasírujú plôšky nôh, čím sa zlepší nielen nervový systém, ale aj psychické zdravie," priblížila fyzioterapeutka. Obuť sa však určite podľa nej treba pred chôdzou po betóne, asfalte, dlažbe či parketách, teda povrchoch, ktoré sú tvrdé a rovné, aby zbytočne nezaťažovali kĺby.

 

Začať s chôdzou naboso odporúča Klamárová predovšetkým deťom a mladším ľuďom, ktorých chodidlo je ohybné a dokáže sa jednoducho prispôsobiť. Naopak, opatrní by mali byť starší ľudia, ktorí sú zvyknutí na pevnú obuv a sú náchylnejší na poškodenia kĺbov. Z dôvodu rizika vzniku infekcie nie je vhodné chodiť naboso ani v prípade, že ľudia majú na chodidlách rany, pľuzgiere či odreniny a úplne by sa jej mali vyvarovať diabetici. "Ak by sa poranila diabetická noha, ťažko by sa hojila a u tejto skupiny ľudí je tiež vysoké riziko rôznych komplikácií," uzavrela fyzioterapeutka.

 

Okrem toho pri chodení naboso dochádza k tzv. groundingu. Viac sa môžete dozvedieť z videa nižšie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies