Sergej Beseda skončil kvôli neúspechu na Ukrajine vo väzení

NETKY.SK • 11 Apríl 2022, 19:39 • 2 min
Sergej Beseda skončil kvôli neúspechu na Ukrajine vo väzení

Generál ruskej tajnej služby FSB Sergej Beseda skončil vo väzení za to, že ukradol peniaze, ktoré mali Kremľu zaistiť víťazstvo na Ukrajine. Ruský prezident Vladimir Putin „vďačí“ za neúspechy na fronte aj iným skorumpovaným veliteľom, píše poľský denník Gazeta Wyborcza.

slovakia

left justify in out

Beseda bol šéfom odboru operatívnych informácií, čiže zahraničnej rozviedky, a zohrával kľúčovú úlohu. Z informácií, ktoré nezávislým médiám odovzdal zdroj zo samotnej FSB, Wind of Changes, vyplýva, že Putin zveril generálovi zorganizovať v susednej krajine „Antimajdany". Generál Beseda a jeho zástupca Anatolij Baluch pred mesiacom skončili v domácom väzení, ako hlásil server Agentura.ru, ktorý sa špecializuje na tajné služby. Teraz sa ukázalo, že dôležitý generál bol prevezený do najprísnejšie stráženého väzenia v Rusku, moskovského Lefortova.

 


Vladimir Osečkin z Gulagu.net, ktorému Wind of Changes odovzdáva informácie, vysvetľoval, z čoho je šéf rozviedky FSB obvinený. Mal k dispozícii obrovské peniaze, ktoré dostal z Kremľa na vyvolanie celonárodného povstania proti režimu v Kyjeve. Len v posledných mesiacoch mal k dispozícii desať miliárd rubľov z tajnej časti štátneho rozpočtu. Rusko totiž tají dokonca aj pred vlastnými zákonodarcami, na čo vynakladá asi 15 percent svojich výdavkov. V hláseniach odovzdávaných Putinovi generál uisťoval, že v každom veľkom meste na Ukrajine zmobilizoval a zaplatil „až dvetisíc vyšportovaných mužov" pripravených aktívne vystúpiť proti ukrajinským inštitúciám.

 

img

 

FSB podľa informácií od Wind of Change tvrdí, že sa nemožno dopočítať ôsmich biliónov rubľov vynaložených na obranu v posledných piatich rokoch. Uvedená suma zodpovedá štvrtine tohtoročného štátneho rozpočtu. „Peniaze sa zmenili na kryptomeny a generálske vily vo Francúzsku, Bulharsku a Španielsku," odhaduje. Na korupciu na ministerstve obrany a na životný štýl Šojgua, Ivanova a Calikova upozorňoval opozičný politik Alexej Navalnyj a ľudia z jeho Fondu boja proti korupcii.

 

Možno vás zaujme: Rusko varuje Švédsko a Fínsko pred ich možným vstupom do NATO



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies