SENICA: Mesto začalo rekonštrukciu sochy svätého Floriána

NETKY.SK • 13 August 2012, 06:44 • 2 min
SENICA: Mesto začalo rekonštrukciu sochy svätého Floriána

SENICA: Mesto začalo rekonštrukciu sochy svätého Floriána

slovakia

left justify in out

img

Mesto Senica zrekonštruuje sochu svätého Floriána, ktorá stojí v blízkosti rímskokatolíckeho kostola na Námestí oslobodenia. Na rekonštrukciu tejto kultúrnej pamiatky sa radnici podarilo získať dotáciu z ministerstva kultúry vo výške 4000 eur. 
      „Mesto Senica v minulom roku vyvinulo viacero aktivít na získanie finančných prostriedkov na záchranu troch liturgických sôch, ktoré sú pri rímskokatolíckom kostole. Ich výsledkom je už zreštaurovaná socha Panny Márie Immaculata. Snahou mesta je, aby aj sochy sv. Floriána a sv. Ján Nepomuckého dostali nový šat a stali sa tak nielen pekným prvkom architektúry námestia, ale hlavne, aby sa zachovali ako jedny z mála historických a kultúrnych pamiatok Senice aj pre budúce generácie,“ uviedla Elena Valášková z mestského úradu.
      V prvej fáze reštaurovania sochy svätého Floriána bol vypracovaný reštaurátorský výskum a návrh postupu rekonštrukcie diela. Po jeho schválení sa tento týždeň začala obnova sochy. „Na Námestí oslobodenia tak zostane v pôvodnom stave už len socha sv. Jána Nepomuckého. Veríme, že v budúcnosti sa nájdu finančné prostriedky, aby aj posledná zo sôch získala včasný odborný zásah, ktorý by zabránil deštrukciám, ku ktorým dochádza v dôsledku poveternostných vplyvov a vplyvom frekventovaného cestného ťahu,“ dodala Valášková.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies