VIDEO: Obrovské požiare v Kalifornii už zničili takmer 450 000 akrov

NETKY.SK • 8 August 2021, 11:13 • 2 min
VIDEO: Obrovské požiare v Kalifornii už zničili takmer 450 000 akrov

Kaliforniu ničia rozsiahle požiare. Hasiči sú frustrovaní z toho, že obyvatelia nedodržiavajú evakuačné príkazy. Požiare dostali pomenovanie Dixie Fire.

slovakia

left justify in out

V sobotu sa Dixie Fire, pomenovaný po ceste, na ktorej sa začal, rozprestieral na ploche 1 671 kilometrov štvorcových, čo je väčšia rozloha ako New York. Zatiaľ neboli hlásené žiadne zranenia ani obete na životoch, ale niekoľko nezvestných, požiar však naďalej ohrozoval viac ako 10 000 domov. 

 

 

"Bude to dlhá prestrelka," povedal kapitán Mitch Matlow, hovorca kalifornského ministerstva lesného hospodárstva a požiarnej ochrany.

 

Možno vás zaujme: VIDEO: V Kalifornii zúrilo ohnivé tornádo

 

Guvernér Gavin Newsom vo štvrtok vyhlásil v troch severných krajoch núdzový stav pre požiare, ktoré od prvého oznámenia 1. augusta spálili obrovské množstvo pôdy.

 

img

 

Príčina požiaru je v štádiu vyšetrovania. Spoločnosť Pacific Gas & Electric však uviedla, že mohlo dôjsť k iskreniu, keď strom spadol na jedno z elektrických vedení siete.

 

Vlny horúčav a historické sucho súvisiace s klimatickými zmenami sťažili boj proti požiarom na americkom západe. Vedci tvrdia, že zmena klímy spôsobila, že za posledných 30 rokov je tento región oveľa teplejší a suchší a naďalej bude.

 

Požiar Dixie zasiahol  Greenville a zničil asi 75% historického mesta v okrese Plumas County, tiež v severnom regióne štátu.

„Oheň Dixie spálil celé naše centrum,“ napísal vo štvrtok na Facebooku starosta okresu Plumas Kevin Goss. "Naše historické budovy, rodinné domy, malé firmy a naše detské školy sú úplne stratené. Každý centimeter štvorcový centra mesta nesie nespočetné množstvo spomienok na každého člena našej malej komunity a množstvo histórie našich predkov."

 

Podľa amerického indexu kvality ovzdušia do poludnia index kvality ovzdušia v meste Chester, asi 32 kilometrov severozápadne od mesta Greenville, vystrelil na 998, čo je viac ako trojnásobok toho, kde začínajú nebezpečné úrovne.

 

 

 

„V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka sme v Kalifornii zaznamenali ohromný nárast o 151% akrov, a to je len august!“ informoval na Twitteri Cal Fire .



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies