Šéfredaktora Charlie Hebdo pochovali v jeho rodnom meste Pontoise

NETKY.SK • 16 Január 2015, 11:11 • 2 min
Šéfredaktora Charlie Hebdo pochovali v jeho rodnom meste Pontoise

PARÍŽ - Vo Francúzsku dnes pokračujú pohreby ďalších obetí útoku na satirický týždenník Charlie Hebdo, pri ktorom dvojica islamistov zastrelila spolu 12 ľudí.

slovakia

left justify in out

Na cintoríne v Pontoise v departemente Val d'Oise pochovali šéfredaktora Stéphana Charbonniera, ktorý sa pod svoje karikatúry podpisoval Charb. Pohrebný obrad a uloženie tela na miestnom cintoríne sa uskutočnili len v kruhu rodiny a priateľov. Verejnosť mohla pohreb sledovať na veľkoplošných obrazovkách.
      

Francúzske médiá v súvislosti so Charbovým životom pripomenuli, že v novembri 2011 bola redakcia terčom útoku zápalnými fľašami, po ktorom Charbonnier, vtedajší šéf redakcie Riss a karikaturista Luz - autor titulky s prorokom Mohamedom - dostali policajnú ochranu. "Za rok sme ich (policajtov) zničili zo dvadsať," uviedol Charb v rozhovore pre francúzsky denník Le Monde.   
      

Dnes popoludní na parížskom cintoríne Pere Lachaise pochovajú aj ilustrátora a karikaturistu Philippa Honorého, ako aj korektora Mustaphu Ourrada, za ktorého sa vo štvrtok v Alžírsku, v jeho rodnej obci Ait Larba v Kabýlii, uskutočnili smútočné obrady. 
      

V stredu sa príbuzní a priatelia rozlúčili s karikaturistom Jeanom Cabutom. Vo štvrtok nasledovali pohreby Georgea Wolinského, Bernarda Verlhaca, publikujúceho ako Tignous, autorky textov - psychiatričky Elsy Cayatovej, spolupracovníka redakcie, ekonóma Bernarda Marisa a Charbovho telesného strážcu Francka Brinsolara.
      

Ako prvého pochovali v pondelok na moslimskom cintoríne na predmestí Bobigny na severovýchode parížskej aglomerácie policajta Ahmeda Merabeta, ktorý bol aj prvou z obetí útoku na redakciu týždenníka Charlie Hebdo.
      

Útok na redakciu bol prvým z troch atentátov islamistických radikálov, ktoré si od minulej stredy do piatka vyžiadali spolu 17 obetí na životoch. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies